Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. desember 2009 kl 19.45 Dronninga fra Vaasa

Den som venter...

Kongeørnen kjenner ikke landegrenser. Denne kom helt fra Finland til Sørlandet for å finne mat. (Foto: Anders Tveit og Arve Henriksen)
Kongeørnen kjenner ikke landegrenser. Denne kom helt fra Finland til Sørlandet for å finne mat. (Foto: Anders Tveit og Arve Henriksen)
Anders Tveit og Arve Henriksen hadde et ønske; de ville gjerne observere og filme en kongeørn. Ønsket sitt fikk de oppfylt, men ikke uten en stor innsats.

Ute på en flott myr, godt gjemt langt inne i en av skogene på Sørlandet, bygget de en liten kamuflasjehytte. De la ut åte og satte seg til å vente. Det ble mange besøk, men det første året var der lite å se. Ikke før i begynnelsen av januar det andre året begynte det å skje noe.

-Første gang vi så kongeørna , fløy den bare nervøst fram og til bake. Senere kom kongeørna både titt og ofte . -Det å sitte bare 8-10 meter fra denne mektige fuglen var en utrolig flott naturopplevelse, forteller Anders og Arve.

Tre måneder
De tok seg god tid, og det ble mange, utrolige møter i all slags vær. Men en dag oppdaget de noe som først føltes som en skuffelse, men som siden skulle vise seg å gi dem viktige opplysninger de ikke hadde regnet med å få.

Ikke nok med at fuglekikkerne fikk oppleve ørna på Sørlandet. Den vakre fuglen førte dem så langt som til Finland, til helt uventede opplevelser. Så langt hadde ørna reist for å finne mat og et trygt sted å være.

Mer viten
Rovfuglforsker Per J. Tømmeraas i Trøndelag og naturfaglærer Arne Flor fra Arendal bidrar også i filmen og deler på sin kunnskap om ørnas liv i Norge.

Norsk dokumentar, 2009
Produksjon: Arve Henrisken og Anders Tveit
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900