Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 16. oktober 2000 kl 22.00 Dok22: Da "France" ble "Norway"

Dok22: Da \"France\" ble \"Norway\" (t)


NRK1 mandag 16. oktober kl 22.00
Dok22: Da \"France\" ble \"Norway\"

Fra fransk flaggskip til norsk luksuscruiser

En gang var legendariske S/S France Frankrikes stolthet på havet. Hvordan kunne det ha seg at verdens største passasjerskip mistet sin ambassadørstatus og senere ble solgt og bygd om til cruisefart under navnet S/S Norway? Reportere fra fransk fjernsyn setter sjøbein og følger S/S Norway på et fire dagers cruise i eventyrlige farvann i Karibia.

Cruiset starter i Miami, og vi blir med på en fantastisk seilas om bord i denne flytende byen med eksklusive butikker, salonger og restauranter. Samtidig mimres det tilbake til den gylne tiden da S/S France regjerte på havet, og da passasjerene forventet upåklagelig service, omhyggelig oppmerksomhet og måltider som kunne måle seg med de fineste restauranter i Europa.

Det var madame Yvonne DeGaulle, kona til president Charles DeGaulle, som døpte flaggskipet S/S France da det ble sjøsatt i 1960. Det elegante statsskipet seilte mellom Le Havre og New York via Southampton. Noen ganger la skipet ut på cruise til eksotiske steder. På grunn av utviklingen innen flytrafikken, økende brenselkostnader og reduserte subsidier fra den franske staten ble et av verdens vakreste passasjerskip tatt ut av trafikk, og S/S France mistet sin ambassadørstatus i 1974.

Skipet var gjenstand for mange urealiserte prosjekter inntil det i 1979 ble overtatt av skipsreder Knut Utstein Kloster og Norwegian Cruise Line. I programmet forteller Kloster hvor fascinert han ble av båten da den lå i opplag. Han snakker om overtakelsen av Frankrikes transatlantiske flaggskip og ønsket om å gi det et nytt liv. Som verdens største cruiseskip, etter to omfattende ombygginger i 1980 og 1993, seiler S/S Norway i dag stolt rundt på ukes-cruise i Karibia med en kapasitet på 2000 passasjerer.

NRK1 mandag kl 22.00

Fransk dokumentar fra Point du Jour
Regi: Olivier Guiton
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364 (gunilla.gaaarder@nrk.no) og Siri G. Meyer, tlf. 234048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)

Bilde
I kveldens dokumentar følgervi verdens største cruiseskip S/S Norway på et fire dagers cruise i eventyrlige farvann i Karibia og mimrer tilbake til den tiden da skipet, under navnet S/S France, var Frankrikes flaggskip.