Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 21. november 2013 kl 19.45 Den stille kampen: Kampen for språket

Bare en drøm?


Marja dikter og synger på sørsamisk. Hennes drøm er å kunne leve av reindrift og et liv som artist. Men hvordan skal det gå når hun dikter på et språk nesten ingen forstår?

Marja Helena Fjellheim Mortensson er fra Elgå ved sørenden av Femunden. I dette området, bare 30 mil nord for Oslo, lever noen få sør-samiske reindriftsfamilier, og Marja tilhører en av dem.

I kveld får vi høre at Marja var den første i sin familie som både fikk bo hjemme og samtidig kunne lære seg sør-samisk på skolen. Hennes far Jon Anders lengtet hjem i årevis der han gikk på internatskole langt hjemmefra, mens hennes svenske bestemor Inga Mortensson opplevde at det samiske språket var forbudt å bruke.

I dag har altså samer en større rett til å lære og å bruke samisk. Men likevel sliter de samiske språkene med oppslutningen og møter mye motstand fortsatt. I Tromsø ble det mye rabalder da kommunen ville melde seg inn i det samiske språkområdet, og samiske skilt er blitt ramponert flere steder.

I kveldens program, som har tittelen « Kampen for språket», er vi også i Finland, der unge Mikkâl Morottaja rapper på enaresamisk. Han og hans far kjemper for at det lille finske samiske språket skal overleve.

Vi treffer også Ole Henrik Magga hjemme i Kautokeino, et av de få stedene samisk er et levende hverdagsspråk for de aller fleste innbyggerne. Ole Henrik Magga har også en bakgrunn fra internatskolen der han satt på skolebenken uten å forstå ett ord norsk. Senere ble han den første Sametingspresidenten i Norge og dessuten professor i språk ved Samisk høyskole i Kautokeino. Han understreker hvor viktig det er at språket blir brukt i levende sammenhenger og ikke bare noe du lærer på skolen.

Om serien
Denne serien i seks deler byr på nære møter med samiske familier og folk fra hele Nordkalotten. Lærere, kunstnere, restauranteiere, jurister og politikere forteller hvordan samene har kjempet en stille kamp for anerkjennelse.

Serien tar oss med til Murmansk og Kiruna, Kautokeino og Elgå, Kåfjord, Levi, Lillestrøm, Karasjok og Helsinki.

En samisk versjon vises påfølgende søndag.

Produsert av NRK med støtte fra Finlands YLE, Sveriges UR og Nordvisjonen(2013)
Prosjektleder: Lise Borchgrevink, tlf 917 29 649
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 23 04 70 00