Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 16. mars 2001 kl 23.55 Splitter pine - for et band!

Splitter pine - for et band! (ttv)

NRK1 fredag 16. mars kl 23.55
Splitter pine - for et band!

DumDum Boys - norsk rock på sitt beste

I over ti år har DumDum Boys preget norsk musikkliv med sine utgivelser, utsolgte konserter og hitlåter. Gruppen har solgt nærmere en halv million plater i Norge, mottatt fire Spellemannpriser og turnert landet rundt flere ganger. I kveldens program oppsummerer bandmedlemmene Kjartan Kristiansen og Prepple Houmb karrieren.

I programmet får vi høre selvsagt høre flere av hitene til DumDum Boys som i år har toppet albumlisten med \"Schlagers!\" - 20 nyinnspilte DumDum-favoritter, pluss den helt nye \"Monosapiens\".

Wannskrækk
DumDum Boys-historien begynner i 1979. Den gang kalte bandet seg Wannskrækk. Vokalisten fikk sparken fordi han hadde midtskill, og gitaristen Kjartan Kristiansen, bassisten Persi Iveland og resten av bandet klarte å lure sin gamle kompis Prepple Houmb til å fronte bandet. Wannskrækk spilte sin første konsert på Angeltrøa fritidsklubb i Trondheim. I 1981 ga Wannskrækk ut sin første plate, en sjutommer med tre låter, blant annet klassikeren \"Så from\".

Selv om Wannskrækk tidlig på 80-tallet var en av de store innen alternativ Trondheimsrock, og også andre større byer viste stor interesse, var interessen laber hos plateselskapene. En firespors demo, med blant annet \"En trist historie\", ga ikke respons i det hele tatt. I 1985 var frustrasjonen stor, og bandet ønsket å forandre både stil og navn. DumDum Boys var et kompromissforslag.

Gjennombruddet
I 1987 begynte plateselskapene å våkne, og i 1988 kom \"Blodig Alvor (NaNaNaNa)\" som ble godt mottatt og solgte mer enn forventet. Platen ble belønnet med en Spellemannpris. Etter at bandet som Wannskrækk ble beryktet for å gjøre alt feil, begynte bandet som DumDum Boys å gjøre alt riktig. I 1989 spilte de inn sin andre plate, \"Splitter pine\", og dro på en turné som ble DumDum Boys\' store gjennombrudd. Platen solgte og solgte, og selve låten \"Splitter pine\" ble den helt store allsangen i Norge våren 1989.

90-tallet var preget av stor framgang for DumDum Boys. Tangentspiller Atle Karlsen og Kjartan Kristiansen laget filmmusikken til \"Døden på Oslo S\" i 1990, og i 1992 fikk DumDum Boys det aller gjeveste Spellemann-trofeet, \"Årets Spellemenn\". I 1997 hadde de en særdeles minneverdig tur til Svalbard og en konsert på torget i Trondheim for over 20.000 tilskuere i forbindelse med Trondheims 1000-års jubileum. Samme år ga DumDum Boys ut julesinglen \"Stjernesludd\", som ble hyppig spilt på landets radioer gjennom hele den søte julehøytid. Platen \"Totem\" kom i 1998.

NRK1 fredag kl 23.55

Egenprodusert underholdning
Regi: Torstein Vegheim
Prosjektleder: Jon Ola Sand
Mer info: http://www.sonymusic.no/dumdumboys/
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)