Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 1. februar 2004 kl 18.30 Newton

Store muskler

Unni Eikeseth prøver seg som sterk kvinne. Eller er det juks? (NRK-foto)
Unni Eikeseth prøver seg som sterk kvinne. Eller er det juks? (NRK-foto)
Hva er muskler, og hvordan får vi dem til å vokse seg store? I kveld møter Unni Eikeseth sterke jenter og gutter for å finne ut mer om musklene våre. Blant annet blir vi kjent med ei jente som konkurrerer i styrkeløft.

I gamledager ble det konkurrert i løfting av digre tunge steiner. For ca 150 år siden begynte man å konkurrere i Europa med å løfte store jernkuler festet i en jernstang. I dag ser vektstanga litt annerledes ut.

Unni undersøker hvordan musklene ser ut under huden. Hvordan kan vi trene for å bli sterkere? Og hva er det lurt å spise for å få musklene til å vokse?

Innimellom trenger vi hjelp til å løfte ting. Unni besøker en kranfører og får se hvordan en skikkelig løftekran virker og hvor tungt den kan løfte.

Om Newton
Newton er et populærvitenskapelig program for barn og unge som hver uke samler over 500.000 seere. Newton lages på Tyholt i Trondheim, og programleder er Unni Eikeseth.

Redaksjonen får store mengder e-post og brev og sms. En del er svar på konkurransen, men mye er spørsmål og tips fra en meget aktiv seerskare.


Produsert av Program RIKS, Trondheim for NRK1
Programleder: Unni Eikeseth
Prosjektleder: Sigrid Gjellan
Presse: Erik Bull , tlf 99599760