Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 22. mai 2002 kl 22.00 Faktor: Faktor: Student på verdens tak

Polar fascinasjon

Vårsol over Longyearbyen på Svalbard, som er blitt møtested for mennesker fra hele kloden.
Vårsol over Longyearbyen på Svalbard, som er blitt møtested for mennesker fra hele kloden. "Faktor: Student på verdens tak" har mer om dette. (Foto: NRK)
Verdens nordligste universitet ligger på Svalbard. I Faktor treffer du noen av dem som kom nordover i januar, til dager med 24 timers mørke og temperaturer langt under null. Studentene på UNIS er trolig de eneste i verden som må gjennomgå sikkerhetskurs før de får begynne å studere. De må kunne håndtere våpen, kle seg riktig og takle en krise.

En viktig del av studiene ved UNIS er arbeid på feltkurs i naturens eget laboratorium, Svalbardnaturen. Og etter hvert som lyset kommer tilbake, får de se og oppleve de omgivelsene de befinner seg i. Noen av dem kom kanskje nordover av eventyrlyst og med ’polar fascinasjon’? Den blir ikke mindre i møte det arktiske landskapet.

Mørketid
De nye studentene kommer fra 18 forskjellige nasjoner. De kom til Longyearbyen i den svarteste januarmåneden, til en del av verden der mørketiden varer fire måneder og der all undervisning foregår på engelsk. Men de blir fort kjent med hverandre og med det lille lokalsamfunnet i Longyearbyen, som UNIS etter hvert er blitt en viktig del av.

Egenprodusert dokumentar
Regi: Bjørn Engvik
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mob: 93046697

Bilder
1 Vårsol over Longyearbyen på Svalbard, som er blitt møtested for mennesker fra hele kloden. ”Faktor: Student på verdens tak” har mer om dette. (Foto: NRK)
2 På isgrottetur med Svalbard-studenter fra mange deler av verden. Vi møter dem i ”Faktor: Student på verdens tak” (Foto: NRK)
3. UNIS på Svalbard har verdens nordligste universitetsstudier, og studentlivet her gir anledning til unike naturopplevelser. Vi får høre mer ”Faktor: Student på verdens tak” (Foto: NRK)