Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 2. januar 2005 kl 22.45 Walkabout: Familien Lewis

Dramatisk besøk hos Lewis-familien

Nils og Ronny møter Jerry Lee Lewis' søster Frankie og hennes mann Maron. (Foto: Nils & Ronny)
Nils og Ronny møter Jerry Lee Lewis' søster Frankie og hennes mann Maron. (Foto: Nils & Ronny)
Da Nils og Ronnys røde pick-up bragte dem til den støvete småbyen Ferriday i "deep south" i Louisiana, forventet ikke de to verdensvante hønefossingene at de skulle treffe søsteren til Jerry Lee Lewis. Oppholdet resulterte i denne filmen, som ble nominert til en prestisjetung dokumentarfilm-pris.

På en av sine "Walkabout"-turer kjører Nils og Ronny inn i Ferriday - en sliten, støvete landsby midt i ingenmannsland. Blant falleferdige skur og nedlagte bensinstasjoner lyser skiltet "JERRY LEE LEWIS MUSEUM and DRIVE THROUGH BAR & LIQOUR STORE" imot dem. Ikke overraskende vekker dette en viss interesse hos gutta, og det blir starten på en lang dag i Ferriday...

I det Nils og Ronny kjører inn i brennevinssjappa møter de Frankie Jean Lewis, eldstesøsteren til Jerry Lee. God kontakt blir raskt etablert og Frankie har mye å fortelle. Til tross for at hun driver et museum til ære for sin bror, kan hun styre sin begeistring både for ham og for resten av familien.

Nils og Ronny serveres hjemmebrent og avsindige historier til langt på kveld, inntil det hele brått blir avbrutt av kaos i det en lokal mann forsøker å rane brennevinsutsalget, 10 meter fra der Nils og Ronny befinner seg. Frankie Jean henter revolveren for å ordne opp…

Motsetningene lever
Nils og Ronny blir dermed lett sjokkerte vitner til et hårreisende oppgjør mellom svarte og hvite. Det kulminerer i slagsmål og skyting som forteller en del om Lewis-familiens isolasjon fra samfunnet som omgir dem. Like mye blir denne hendelsen et direkte og sterkt bilde på trykket, frykten og hatet som fremdeles setter sitt preg på de segregerte sørstatene.

Nominert til pris
Et utdrag av besøket hos Frankie Jean Lewis ble vist i et av vårens Walkabout-programmer. Episoden gjorde så sterkt inntrykk at Nils og Ronny bestemte seg for å lage en utvidet film om det. Det ferdige produktet ble nominert til Silver Wulf-prisen ved den hollandske dokumentarfilm-festivalen IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) i november 2004, og filmen er allerede solgt til Sverige, Finland, Nederland og Belgia.


Reisedokumentar. Produsert av Nils & Ronny AS i samarbeid med NRK (2004).
Originaltittel: Don't Fuck with the Lewises
Pressekontakt Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79)


LENKER
  • Walkabouts hjemmeside