Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. desember 2006 kl 23.15 Utsyn: Milliardene som forsvant

Iraks svarte hull

Spedbarn dør på sykehus uten relevant utstyr – dagens pressebilder fra Irak ligner til forveksling på dem Saddams regime sendte ut under handelsblokaden av Irak. (Foto: Journeyman Pictures)
Spedbarn dør på sykehus uten relevant utstyr – dagens pressebilder fra Irak ligner til forveksling på dem Saddams regime sendte ut under handelsblokaden av Irak. (Foto: Journeyman Pictures)
Iraks svarte gull er selvsagt oljen, men irakisk økonomi dreier seg likevel mest om midlene fra den amerikanske koalisjonen som landet lenge har vært prisgitt. Hvor ble disse pengene av?

De mange milliardene med dollar som den amerikanske koalisjonen har forvaltet, ser ut til å forsvinne i et svart hull av bedrag, inkompetanse og korrupsjon. En britisk dokumentar følger forvaltningen av koalisjonens økonomiske midler gjennom 14 måneder, fram til mars måned i år.

I løpet av denne tiden pøste koalisjonen i Irak ut 20 milliarder dollar, drøyt 130 milliarder kroner. I samme tidsrom ble landets infrastruktur alvorlig svekket. Ingen har kunnet redegjøre for hva pengene gikk til.

Verre enn primitivt
Dette mens Iraks operasjonssaler flyter av søppel, og spedbarn dør på grunn av mangel på elementære hjelpemidler. Vi besøker et slikt sykehus 16 mil sør for Bagdad. De britiske reporternes hjemmelsmann i dokumentaren er den irakiske dr. Ali Fadhil.

På sykehuset kjemper et nyfødt barn med å puste. Men intet egnet utstyr finnes for å gi barnet surstoff. Noen holder et pusterør mot barnets nesebor. "Behandlingen er ikke engang primitiv," kommenterer dr. Fadhil. "Den har ingenting med medisinsk hjelp å gjøre," sier han idet den lille piken slutter å puste.

Summa summarum
"Jo, vi har gjort en svært dårlig jobb som ivaretakere av pengemidlene," innrømmer et seniormedlem av den amerikanske koalisjonen, Frank Willis. Hovedsakelig viser han til at pengene er brukt på kontrahering av utenlandske selskaper til gjenoppbyggingen av Irak. Forhandlinger og avtaler har skjedd i hurtigtogfart og uten kontroll. Oversikten over antall prosjekter er vag og den økonomiske sikkerheten er lik null.

Det er ingen hemmelighet hvilken gullgruve "gjenoppbyggingen" av Irak har vært for de involverte selskapene.

Summa summarum: Av de 20 milliardene med dollar viser dokumentaren at bare 0,5 milliard til sist sto igjen for bruk av den nye irakiske regjeringen

Britisk dokumentar (2006)
Originaltittel: Iraq's Missing Billions
Produsert av: Journeyman Pictures
Pressekontakt:Steinar Dahl , tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no