Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 6. oktober 2001 kl 23.20 Nattkino: Nattkino: Priest

I konflikt med Kirkens lære

Fader Greg er en ung katolsk prest som full av idealisme og pågangsmot starter sitt virke i Liverpool. Men hans personlige livsførsel bryter med Kirkens lære og fører snart til en alvorlig indre konflikt – ikke minst på grunn av hans seksuelle legning

Fader Greg (Linus Roache) overtar kallet i et arbeiderstrøk i Liverpool etter at den forrige presten fikk sparken. Han gir inntrykk av å være en konservativ ung mann, helt etter Den katolske kirkes smak. Blant annet misliker han sterkt at hans mer liberale overhode, fader Matthew (Tom Wilkinson), har et hemmelig forhold til hushjelpen sin.

Det viser seg imidlertid at heller ikke Greg klarer å overholde løftet om å leve i sølibat. Rett som det er har han anonyme møter med fremmede menn på byens homsebarer.

Det er på en slik bar han treffer Graham (Robert Carlyle). Noen dager senere, når han ser Graham igjen, innser Greg at han er forelsket. Men homoseksualitet er ikke forenlig med Den katolske kirkes lære, og snart befinner han seg i en smertefull, åndelig krise.

Sjelesørger
Som prest og sjelesørger må han gi råd og støtte til andre mennesker som også har det vanskelig. En av dem er Lisa (Christine Tremarco), en 14 år gammel jente som blir utsatt for seksuelle overgrep av sin egen far (Robert Pugh). Jentas skriftemål er selvsagt gjort i full fortrolighet, og Greg er bundet av taushetsløftet. Skal han følge Kirken, eller skal han bryte taushetsløftet og dermed redde jenta fra incestovergrepene?

Greg slites mellom religion og moral, slik som hans eget forhold til Graham gjør det. Med ett synes Kirkens lover hykleriske og urimelige.

Vanskelige emner
Homoseksualitet, incest, religion og hykleri er blant de vanskelige emner som regissør Antonia Bird beskriver. ”Priest” er en ærlig og troverdig film, også mye takket være Linus Roache som fikk sitt gjennombrudd i rollen som fader Greg.

Hans motspiller, Robert Carlyle, kjenner vi blant annet fra ”Trainspotting” og ”I blanke messingen”.

Britisk spillefilm fra 1994
Originaltittel: Priest
Regi: Antonia Bird
I rollene: Linus Roache, Robert Carlyle, Tom Wilkinson, Cathy Tyson, James Ellis, Christine Tremarco, Robert Pugh
Pressekontakt:Hilde Ljøen Tlf. 23 04 72 36