Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 19. april 2000 kl 19.45 Hipp, hurra for Anne-Cath Vestly!

Hipp, hurra for Anne-Cath Vestly! (ttv)


Påsken 2000

NRK1 onsdag 19. april kl 19.45
Hipp, hurra for Anne-Cath. Vestly!

Et rikt forfatterliv i barnekulturens tjeneste

Anne-Cath. Vestly fylte 80 år 15. februar, og i den anledning har Vidar Lønn-Arnesen laget et portrettprogram om forfatterinnen. Vi møter henne på Blom restaurant i Oslo, under hennes og broren Mentz Schuleruds \"våpenskjold\" som henger på veggen der.

I programmet får vi høre Anne-Cath. Vestlys egen beretning om et rikt forfatterliv til glede for små og store barn.

- Vi får artige historier fra hennes barndom, ungdomstid og ikke minst om hennes 50 år som forfatter og aktør i NRK radio og fjernsyn. Vi får også se mange klipp med henne fra NRKs arkiver, forteller programleder Vidar Lønn-Arnesen.

Født på Rena
Anne-Cath. Vestly ble født 15. februar i 1920 på Rena og bodde der til hun var fire år. Da flyttet familien til Rudshøgda på Hedemarken, og fra vinduet sitt kunne Anne-Cath. se rett ned på huset hvor Alf Prøysen bodde. Men den gangen ble ikke de to kjent. Det var først senere. Så flyttet familien igjen, først til Jessheim og så til Lillehammer. Anne-Cath. spilte piano i hele oppveksten, og hennes drøm var å bli skuespiller. Og veien bar til Studioteateret hvor hun medvirket fra 1945 til 1950. Det var i denne tiden hun skjønte at skrivingen lå nærmere hjertet enn en karriere som skuespiller. I 1946 ble det giftemål med Johan Vestly som var tegner og maler.

Etter hvert begynte Anne-Cath. Vestly å skrive hørespill for Lørdagsbarnetimen og siden fortellinger i Barnetimen for de minste, hvor hun faktisk har hatt sendinger fra 1952 og frem til nå.

De første bøkene som kom, var de fem om Ole Aleksander Filibom-bom-bom. Deretter skapte hun Mormor og de åtte ungene, i alt sju bøker. Men den produktive og fantasifulle Anne-Cath. stoppet ikke med dette. Hun skapte figurene Lillebror og Knerten, Aurora, Guro, Kaos, Ellen Andrea samt fem skuespill. Til sammen ble det mange bøker.

Flere priser og utmerkelser
Anne-Cath. Vestly har fått mange priser og utmerkelser, den første i 1955. Hun har blant annet fått Peer Gynt-Prisen (1980), Teskjekjerringas hederspris (1986), Redd Barnas \"Regnbuepris\" (1989), Spelemannpris (1991), Purpurneseorden (1992), Ridder av 1. klasse av St. Olavs orden (1992) og Norsk Kulturråds ærespris (1994) for å nevne noen.

NRK1 onsdag kl 19.45

Bilder (de tre første elektronisk på pressetjenestens web-sider)
1. Anne-Cath. Vestly startet i 1952 med Barnetimen for de minste i NRK Radio. (NRK-foto)
2. Dette bildet er fra 1954. Anne-Cath. sammen med fire søte barn og en liten hundevalp. (NRK-foto)
3. Anne-Cath. Vestly forteller selv om sitt liv i kveldens program ledet av Vidar Lønn- Arnesen. (NRK-foto)
4. Vidar Lønn-Arnesen og Anne-Cath. Vestly møtes på Blom Restaurant i kveldens portrett av forfatterinnen. (Foto: Rune Lønn-Arnesen)

NRK1 onsdag kl 19.45

Egenprodusert underholdningsprogram
Ved: Vidar Lønn-Arnesen
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956
1