Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 1. juni 2004 kl 22.30 Bokbadet: Ingar Sletten Kolloen

Ingar Sletten Kolloen om Hamsun

Anne Grosvold har møtt Hamsun-biografen Ingar Sletten Kolloen (Foto:Terje Bendiksby/Scanpix )
Anne Grosvold har møtt Hamsun-biografen Ingar Sletten Kolloen (Foto:Terje Bendiksby/Scanpix )
Norges største forfatter, Knut Hamsun, var en eksentrisk villstyring, herjet av heftige følelser og brå stemningsskift. Han var en urkraft av en mann som både kunne vise et enormt hjertelag og et hensynløst sinne. Ingar Sletten Kolloen har skrevet første del av biografien om Hamsun, "Svermeren". Han er Anne Grosvolds gjest i "Bokbadet" i kveld.

"Svermeren" omhandler perioden fra Knut Hamsuns fødsel i 1859 fram til han legger seg på psykoanalysebenken i 1926. Etter tre års diktertørke var Hamsun redd han ikke skulle klare å skrive mer. Psykoanalysen må ha hjulpet, for det skjedde ganske mye med Hamsuns liv og diktning etter 1926.

Kolloen går tett på dikteren, elskeren, familiefaren og det politiske mennesket Hamsun. – Jeg har brukt mye plass i boka på å vise at Hamsun gjennom hele livet hadde meninger om politikk, ofte ekstreme meninger. De første årene var han en tradisjonell venstreradikaler.

Møte med Marie
- Nei, herregud, så pen De er da, barn! Dette var Hamsuns utrop da han møtte Marie Lavik for første gang. Og det er ikke over med dette. Ingen kan unngå å høre at Knut Hamsun inviterer Marie Lavik over til Theatercafeen. Han lar henne gå først, ut personalinngangen, på skrå over Stortingsgaten og inn. 60 skritt kanskje, men mange nok til at de er skjebnesvangre for kvinnen han er i følge med.

- Marie var en kvinne som bare ble sterkere og sterkere, hevder Kolloen, som ikke legger skjul på sin beundring for Knut Hamsuns andre kone, Marie Hamsun.

Et levd liv
- Litteraturens kraft er enorm. Den forandrer menneskeliv, og den største fortelling det er mulig å fortelle, er beretningen om et levd liv, sier Ingar Sletten Kolloen. Han er allerede i gang med research til andre del av biografien om Hamsun, "Erobreren". Kolloen forteller om en voldsom interesse for Knut Hamsun. Folk har skrevet og ringt fra alle kanter av landet i de tre årene Ingar Sletten Kolloen har arbeidet med boka.

Egenprodusert kulturprogram
Programleder Anne Grosvold
Prosjektleder Ales Ree
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83