Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 11. august 2009 kl 19.30 Ut i naturen: Keiko - ulv eller puddel?

Keiko – pensjonist på Nordmøre

Keiko hadde det godt som landstryker og pensjonist på Nordmøre, helt til han døde i desember 2003 (Foto:Seewood Film )
Keiko hadde det godt som landstryker og pensjonist på Nordmøre, helt til han døde i desember 2003 (Foto:Seewood Film )
Spekkhoggeren Keiko har aldri vært sammen med sin mor. I kveld får vi se hvilke konsekvenser mangelen på sosial barneoppdragelse fikk for Hollywood-stjernen fra filmen "Free Willy". Prosjektet med å føre ham tilbake til de ville spekkhoggerne har vært mislykket fra første stund. Keiko har det i stedet godt som landstryker og pensjonist på Nordmøre, helt til han døde av lungebetennelse i desember 2003, 27 år gammel.

Keikos livshistorie handler om en hval som ble fanget som toåring, og som ble grovt utnyttet til kommersielle formål. Men det handler også om menneskelige følelser, og menneskers måte å reagere på når vi ser at dyr er i vanskeligheter. Kanskje kan historien fortelle oss noe positivt om menneskers evne til å bry seg om medskapninger?

Mor – det kulturelle sentrum
Flokker av ville spekkhoggere ledes alltid av en gammel hunn. Hun er mor til de fleste av dyrene i flokken, også de digre hannene. Den gamle hunnen er klanens kulturelle sentrum, og hun bærer med seg slektens språk og kunnskaper som hun overfører til sine etterkommere.

I kveld får vi også se de dramatiske opptakene av en spekkhoggermor som forsøker å redde ungen sin fra drukningsdøden. Spekkhoggerne er hvaler som lever i vann, men puster i luft. Derfor er de første dagene etter fødselen kritiske. Dette er første gang noen har filmet en hval som forsøker å redde sin nyfødte unge.

Filmfotograf Gunnar O. Nilsen har selv bygget undervannsteknikken som har avslørt spekkhoggernes sosiale liv slik ingen tidligere har sett. Med seg på laget har han hatt kona Unni Nilsen og manusforfatter Tor Bollingmo.

Sendt tidligere.

Naturprogram produsert av Seewood Film for NRK
Kontaktperson: Tor Bollingmo, tlf: 90 50 54 09
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83