Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 12. februar 2012 kl 21.10 Ei iskald verd

Det tilrekkende Arktis


De iskalde polområdene i Arktis har lokket til seg mennesker i tusenvis av år. De som bor her i dag, baserer seg på en blanding av urgammel visdom og moderne vitenskap for å overleve. Det er både den rike naturen og det magiske landskapet som har ført menneskene hit.

De fleste som bor i Sibir, lever enten i byer som Norilsk, den kaldeste byen på jord, eller på tundraen. Langs kysten jakter folk på tradisjonelt vis på hvalross fra åpne båter. Det er et farlig arbeid, men en stor hvalross mater en familie i flere uker. De mineralrike områdene trekker nybyggere til Arktis. Danmark fastholder sin rett til Grønlands mineralrikdom og patruljere den lange grensen med hundesleder gjennom hele den tøffe vinteren.

I motsetning til områdene i Arktisk er det ikke fast bosetting i Antarktis. Den eneste menneskelige aktiviteten som er tillatt på kontinentet er forskning, og flere nasjoner har etablert forskningsstasjoner her.

Om serien
Svært få mennesker får se med egne øyne hva som skjuler seg i isen både i Arktis og Antarktis. I BBC-serien "En iskald verd" tar sir David Attenborough oss med til de iskalde landskapene før de endrer seg for alltid. Opptakene er gjort under isen, høyt under en ulmende vulkan og tett på dyrene som lever i sin egen iskalde verden.

Sir David Attenborough reiser til begge polene for å undersøke hva høyere temperaturer vil bety for folk og dyreliv som lever her, og hva det vil bety for resten av verden. I denne fantastiske naturserien i seks deler fra BBC kommer vi tett på dyrene som lever i polområdene, og vi får se eksempler på dyr som overlever mot alle odds.

Naturserie i seks deler fra BBC
Originaltittel: Frozen Planet
Produksjonsår: 2010
Norsk kommentar: Ola Bøe
Programleder: Sir David Attenborough
Presseansvarlig: Irene Elisabeth Rossland, Tlf: 988 20 309
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 815 65 900