Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 16. april 2000 kl 19.30 Fot: Wunderkammer: Frå Poe til Loe

Fot: Wunderkammer: Frå Poe til Loe


NRK2 søndag 16. april kl 19.30
Fot: Wunderkammer: Frå Poe til Loe

Wunderkammer - nye toner fra Stavanger

Halvor Folgerø er på reisefot i musikkens verden. I kveldens program møter han Stavanger-bandet Wunderkammer og deres frontfigur, multikunstneren Pål Jackman. Stikkord for dette programmet blir punk, sirkus, sigøyner, tysk kabaret og film.

\"Debut-CD-en lukter øyeblikkelig klassiker som det river som en ilderfarm i nesa,\" skrev Dagbladets anmelder om plata til Stavanger-gruppa Wunderkammer. Stavanger Aftenblad slo fast at \"liker du ikke Wunderkammer, så liker du ikke musikk.\" Det hører med til historien at gruppa ikke fikk platekontrakt og måtte gi ut CD-en \"Wunderkammer selv\".

Å beskrive musikken til Wunderkammer er vanskelig. De hører ikke hjemme i noen bås, men blander mange og ulike sjangrer. Her er elementer av punk, sirkusmusikk, rock, korpsmusikk og sigøynermusikk. Og tekstene henter de fra verdenslitteraturens ypperste forfattere som Poe og Göthe. Wunderkammer benytter også en uvanlig instrumentsammensetting med blant annet cello, trekkspill, trompetfiolin og sag.

Multikunstner
Pål Jackman er komponist og frontfigur i Wunderkammer. Men han er kanskje mest kjent som filmregissør. I 1998 vant han Gullstolen på Kortfilmfestivalen i Grimstad med filmen \"Benny\". Snart debuterer Jackman som spillefilmregissør med filmen \"Detektor\" der Erlend Loe har skrevet manus og med blant andre Harald Eia på rollelisten. I Fot blir det klipp fra denne og andre Jackman-filmer.

Om serien
- Musikkserien Fot spenner vidt, både når det gjelder musikalsk uttrykk og geografi, forteller programleder Halvor Folgerø. - Vi startet med Finsejazz og fortsatte med den afrobelgiske vokalkvintetten Zap Mama. Sist søndag fulgte vi kampen om å komme inn på landets eneste jazzlinje ved Musikkonservatoriet i Trondheim. I kveld er turen kommet til Stavanger-bandet Wunderkammer og deres frontfigur Pål Jackman. Om en uke blir vi med til Finland der Fliflet/Hamre er våre guider til finsk musikkliv.

- Tittelen Fot trenger en forklaring?
- Fot er et uttrykk som brukes på mange forskjellige måter i musikksammenheng, spesielt innenfor jazz. Å få \"fot\" betyr at det svinger. \"Blodfot\" er et uttrykk for at det går virkelig bra. \"Bakfot\" derimot betyr at det er noe som ikke stemmer. Uttrykket \"Gofot\" assosieres gjerne med dansemusikk. Derfor bare Fot, forklarer programlederen Halvor Folgerø.

Programleder og musiker
Halvor Folgerø (33) er journalist og musiker. Han var en av programlederne under siste runde av tradisjonsmusikkserien \"Halvbror til reven\" på NRK2. Ellers har han blant annet jobbet tre år i P2 som kulturreporter med hovedvekt på musikk. Halvor Folgerø har også et solid ankerfeste i musikken. Han begynte med skolekorps og symfoniorkester, har gått på Toneheim Folkehøgskole og vært i Gardens Musikktropp. Som bassist har han spilt i flere band i Stavanger, Bergen og hjemkommunen Stord. Han har også spilt inn plater med blant andre Stavanger Gospelchoir, Aftenlandet og Kenneth Sivertsen. De to sistnevnte spiller han også med nå.

NRK2 søndag kl 19.30

Bilder

1. Stavanger-bandet Wunderkammer. Bak fra venstre: Pål Jackman, Øyvind Storesund, Morten Jackman og Børge Fjordheim. Foran fra venstre: Gjertrud Økland, Tanja Orning og Johan Egdetveit.
2. Wonderkammers frontfigur er Pål Jackman.

Musikkserie på åtte programmer fra NRK Hordaland
Prosjektleder: Trond Lillealtern
Programleder: Halvor Folgerø
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41