Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 onsdag 18. juli 2012 kl 22.05 Film: Pulp Fiction

Gullkantet gangsterkomedie


"Pulp Fiction" vant Gullpalmen ved filmfestivalen i Cannes 1994. Quentin Tarantinos film er en blodig, nattsvart komedie med John Travolta i rollen som leiemorder.

"Pulp Fiction" består av tre separate historier som først etter et par timer begynner å henge sammen. Alle tre historier tar utgangspunkt i planlagte lovovertredelser: Et kjærestepar (Tim Roth og Amanda Plummer) planlegger ran av en restaurant, to gangstere (John Travolta og Samuel L. Jackson) er ute på likvideringsoppdrag og en bokser (Bruce Willis) får beskjed om å ta telling i en viktig kamp.

Genrekomedie
"Pulp Fiction" er omtalt som en genrekomedie som med kjærlighet og ironi sender hilsener til både kiosklitteratur og film noir. Det er ingen grunn til å skjule at filmen vakte avsky hos noen. Blodet flyter og det er kort mellom hver voldsscene. I alle fall, dette er en film alle elsker å mene noe om. Manus og regi er ved Quentin Tarantino, en leken og entusiastisk filmelsker som kan koke berusende filmatiske heksebrygg. Han behandler vold på en uvanlig måte og dveler ved lavkulturelle fenomener. Skal man få med seg alle filmens barokke ingredienser, bør man som seer puste rolig og være forberedt på overraskelser.

Gangsterbruden
Jules og Vincent er to typer hentet fra 30-tallets gangsterlitteratur og plassert i nåtid. Vincent får blant annet i oppdrag å ta seg av en gangsterbrud (Uma Thurman), mens hennes mann, oppdragsgiveren, er bortreist. Bruce Willis spiller en bokser som får betalt for å legge seg ned i femte runde. Men hans stolthet setter en stopper for det. I stedet slår han motstanderen i hjel. Da ringer klokkene for den gode Bruce, og Vincent får i oppdrag å knerte ham.

Ettertraktet prosjekt
Da Tarantino lot dette filmprosjektet bli kjent i det amerikanske filmmiljøet, ble det mye ståhei. Man skjønte at her lå det meste til rette for en sikker vinner. Skuespillerne sto i kø for å være med, og Tarantino kunne velge mellom de beste. "Pulp Fiction" ble John Travoltas andre gjennombrudd. Det var alminnelig mening at hans stjernestatus var oppbrukt etter "Grease" og
"Saturday Night Fever". Men der tok man grundig feil. I kveldens film viser han sitt suverene talent mer overbevisende enn noen gang tidligere.

Filmen er sendt tidligere.

Amerikansk spillefilm fra 1994
Orginaltittel: Pulp Fiction
Manus og regi: Quentin Tarantino
Medvirkende: Med bl.a John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Bruce Willis, Tim Roth, Amanda Plummer, Rosanne Arquette, Harvey Keitel, Christopher Walken og Eric Stoltz
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900