Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 30. januar 2006 kl 19.55 Faktor: Kjell i slaget

Livet etter hjerneslag

Kjell Vidar Olsen sammen med kona Kari på sykehuset i februar 2005. Han kunne verken snakke eller gå. (Foto: Maren Anna Olstad)
Kjell Vidar Olsen sammen med kona Kari på sykehuset i februar 2005. Han kunne verken snakke eller gå. (Foto: Maren Anna Olstad)
Kjell Vidar Olsen (53) fra Lillehammer våknet plutselig en morgen og hadde problemer med å snakke. På sykehuset fikk han beskjed om at han hadde vært heldig, men hjerneslaget snudde likevel opp ned på alt. I kveld følger vi ham i ett år, fra han våkner i sykesenga etter operasjon og tar fatt på kampen for å få tilbake livet sitt.

Kjell er ikke alene. Hjerneslag er ikke bare den hyppigste dødsårsaken etter hjerteinfarkt og kreft, men også den største årsaken til alvorlige funksjonshemminger. Etter å ha blitt fraktet i all hast til Ullevål universitetssykehus og operert, kunne legene fortelle at han hadde vært heldig. Men han kunne verken snakke eller gå.

Frykter økning
Over femten tusen nordmenn rammes av hjerneslag hver år, og ekspertene frykter at antallet vil øke dramatisk på grunn av vår livsstil og økte levealder. For de fleste betyr hjerneslaget en total livsendring. Lammelser, dårlig styring på armer og bein, problemer med språk, dårlig hukommelse og følelsesmessige reaksjoner er noen av problemene de møter.

I "Kjell i slaget" er vi med når Kjell møter noen av de vanligste problemene folk med hjerneslag sliter med. Selv de enkleste ting blir kompliserte å utføre, og ingenting er en selvfølge lenger.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Hedmark og Oppland (2006)
Programansvarlige: Thor Henning Lerstad og Ulf Erik Hansen
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/99 53 92 52