Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 2. desember 2006 kl 23.30 Nattkino: Ukjent kode

Menneskeskjebner i storbyen

Ukjent kode: Anna (Juliette Binoche) drømmer om å gjøre karriere i filmbransjen (Foto: Arte France Cinema)
Ukjent kode: Anna (Juliette Binoche) drømmer om å gjøre karriere i filmbransjen (Foto: Arte France Cinema)
Vi befinner oss på en boulevard i Paris med mange mennesker og støy. Plutselig kaster noen et sammenkrøllet papir i en tiggerkvinnes utstrakte hånd. Dette er opptakten til møtet med filmens ulike karakterer.

Anna er en ung skuespillerinne som er på vei til å lykkes i filmbransjen. Kjæresten hennes, Georges, er krigsfotograf og nesten aldri hjemme. Faren hans er bonde, og den yngre broren til Georges, Jean, er ikke interessert i å overta gården.

Amadou er musikklærer på en skole for døvstumme barn. Faren hans, som er drosjesjåfør, kommer fra Afrika. Lillesøsteren hans er døv, og det er på grunn av henne Amadou har valgt sitt yrke.

Maria kommer fra Romania, og sender penger hjem som hun tigger på gaten. Etter at hun er blitt deportert , tilbringer hun litt tid med familien hjemme før hun igjen begir seg ut på en ydmykende reise til Paris.

Hva har de felles, disse menneskene og de som krysser deres spor?

Om filmen
Regissøren Michael Haneke er Østerrikes mest kjente filmskaper, og i "Ukjent kode" kaster han igjen et olympisk øye på sine medmennesker. "Har du noensinne gjort et annet menneske lykkelig?" spør en av karakterene et sted i filmen. Det er et spørsmål denne svært moralske filmen også stiller publikum.

Alle Hanekes filmer er blitt vist på noen av verdens største filmfestivaler, som eksempelvis Cannes og Locarno. "Ukjent kode" ble både vist i Cannes og under den internasjonale filmfestivalen i Toronto i 2000.

Fransk drama (2000)
Originaltittel: "Code Inconnu"
Med Juliette Binoche (Anna), Luminita Gheorghiu (Maria), Thierry Neuvic (Georges), Sepp Bierbichler (bonden), Ona Lu Yenke (Amadou) og Alexandre Hamidi (Jean)
Regi: Michael Haneke
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78