Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 24. desember 2000 kl 22.10 Deilig er julen: Fire reisende forteller

Deilig er julen: Fire reisende forteller


NRK1 søndag 24. desember kl 22.10
Deilig er julen: Fire reisende forteller (4:4)

Tateren Frantz Johansen forteller

På juleaften er det tateren og misjonæren Frantz Johansen som er gjest i NRK1s advents- og juleserie. Han er den siste i rekken av fire reisende mennesker som reflekterer rundt norsk jul og advent i samtale med Siv Nordrum.

Dette året har kirken bedt taterne om tilgivelse for de overgrep som er gjort overfor dette folket gjennom mange år. Frantz Johansens oppvekst er preget av denne dårlige behandlingen fra samfunnet for øvrig. Han forteller at vilkårene under oppveksten ville ha ødelagt ham hvis det ikke hadde vært for et misjonærkall han fikk av Gud da han var åtte år, og som siden holdt ham oppe.

Hele livet hans har vært en reise: Først som taterunge langs landeveien, siden som misjonær blant sigøynerne, taternes broderfolk. Han har forkynt for sigøynere i over 30 land. Store deler av sitt voksne liv har han misjonert blant sigøynere i Spania, der han og familien var bosatt i mange år.

Hjelper barn
Det han nå bruker aller mest tid på, er å plukke opp barn fra kloakksystemet under hovedstaden Bucharest i Romania. Disse barna er så fattige, forlatte, misbrukte og ødelagte at ingen andre vil ta i dem. På grunn av sin egne ulykkelige barndom, sier Frantz Johansen at han har medfølelse med disse barna. Han har hjulpet mange av dem fra et liv som rotter i kloakken til utdannelse og et godt liv.

Norsk DameEnsemble består av tolv kvinnelige norske solister og formidler julestemning a capella i denne juleaftensendingen.

Radio Yalla, kjent fra radioens Ukeslutt, bidrar med humoristisk krydder fra kirkebenkene, nå som kirkeasylanter. Og spaltisten og forfatteren Niels Christian Geelmeuyden har også sine muntre julerefleksjoner i programmet.

Om serien
Siv Nordrum leder denne advents- og juleserien på fire halvtimes programmer. Med alvor iblandet humor ser hun nærmere på norske jule- og adventstradisjoner, med god hjelp av fire gjester som alle har erfaring fra andre kulturers markering av denne tiden. Siv Nordrum har vært nyhetsjournalist i NRK i mange år, blant annet som korrespondent i Hong Kong.

NRK1 søndag kl 22.10

Egenprodusert religiøst program
Programleder: Siv Nordrum
Prosjektleder: Marion Klaseie, 23042633
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956 (anne.bekkevold@nrk.no)

Bilde
1.Siv Nordrum og tateren Frantz Johansen. (Foto Scanpix)
2. Radio Yalla hos Siv Nordrum. (Foto Scanpix)