Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 31. mai 2002 kl 20.10 Profil: Judy Garland

Hollywoods musikalske diva

Hun begynte som barnestjernen Frances Gumm, ledet av sin overambisiøse mor, Ethel. Senere ble hun Judy Garland, og slo igjennom 16 år gammel i filmen ”Trollmannen fra Oz”. Hun opplevde en rekke suksesser og fiaskoer før hun døde av alkohol og piller i 1969.

I kveldens ”Profil” møter vi flere av hennes kolleger, blant andre Mickey Rooney, Lauren Bacall, Janet Leigh og Tony Bennett. Førstkommende søndag viser NRK1 første del av en dramatisert miniserie i to deler om Judy Garlands liv.

Slengbemerkninger
Frances Gumm ble født i Grand Rapids i Minnesota i 1923. Moren ville at alle hennes tre døtre skulle bli stjerner, men to av dem ga seg etter noen år. Ethel pleide å gi døtrene oppkvikkende piller for at de skulle holde seg våkne på turneene de dro rundt på. 13 år gammel tok Frances navnet Judy Garland, meldte seg på audition hos MGM, og opplæringen til stjerne begynte. Ungjenta måtte tåle mye kritikk og slengbemerkninger om utseendet sitt, og ble satt på harde slankekurer.

Gjennombruddet kom i filmen ”Trollmannen fra Oz”, og sangen ”Over the Rainbow” ble Judy Garlands kjenningsmelodi. Som sanger, danser og skuespiller var hun midtpunktet i 28 filmer for MGM, blant annet i ”For Me and My Gal” (1942), ”Girl Crazy” (1943) og ”Meet Me in St. Louis” (1944). I 1945 giftet hun seg med Vincente Minnelli, men ekteskapet ble senere oppløst. I 1954 gjorde hun et betydelig comeback i filmen ”A Star is Born”.

Fiasko og suksess
Judy Garlands liv var preget av et utall fiaskoer og minst like mange comebacks. Hennes konserter er preget av en sterk innlevelse og en uovertruffen evne til å kommunisere med publikum, på et til da nesten ukjent, ekte og selvutleverende vis. Fra å være en legendarisk barnestjerne ble hun et offer for Hollywoods stjernekultur. Presset fra både moren og MGM krevde sin pris, og etter et intenst turbulent liv, og en minst like turbulent karriere, døde hun 47 år gammel – den samme dagen en tornado slo til i Kansas.

Britisk produksjon, BBC Worldwide
Originaltittel: ”Judy Garland (Hollywood Greats)”
Regi: Elaine Donnelly
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83