Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 2. april 2009 kl 19.55 Folk: Bergensbanen opnar igjen og igjen og igjen

Bergensbanens reddende engler

Banemannskapet i arbeid på høyfjellet på Bergensbanen.(Foto: Elin Helgheim/NRK)
Banemannskapet i arbeid på høyfjellet på Bergensbanen.(Foto: Elin Helgheim/NRK)
Det er ikke sant at Bergensbanen ble åpnet for 100 år siden – den blir åpnet daglig av ryddemannskap. Bli med og møt den hardtarbeidende brøytegjengen langs verdens vanskeligste jernbanestrekning!

I hundre år har de og forgjengerne kjempet en hard kamp mot vær og vind for å holde Europas høyest liggende jernbane åpen. Det er et tøft arbeidsliv med snøstorm, kaffe, rullings og beinhard jobbing.

Regjerende høyfjellsmestere
Visste du at en istapp kan vokse en halv meter i løpet av døgnet, og at vinden alene kan gjøre jernbanesporene ufremkommelige av snø? Det vet gutta på arbeidslaget til Geir Mykkeltveit. Vi følger dem på jobb langs en av verdens vanskeligste jernbanestrekninger – nemlig høyfjellet på Bergensbanen.

Her må banemannskapet daglig slåss mot snø, is, vind og ikke minst klokka - for tiden er knapp mellom passasjer – og godstogene. Tung snø, våt snø, løs snø, tørr snø, istapper og ras – her er det nok å henge fingrene i. For alt må vekk – ellers blir det togstans. Møt de regjerende høyfjellsmesterne i snø – og intervalljobbing!

Om serien
Folk er en dokumentarserie bestående av frittstående program som produseres i hele landet. Serien har som mål å vise litt av det store mangfoldet som finnes i det norske samfunn. I en god og hyggelige halvtime møter vi ulike hverdagshelter fra hele Norge – fra entusiastiske dyrepassere til gærne professorer.

Norsk dokumentar (2009)
Programansvarlig: Elin Helgheim
Programredaktør: Oddbjørn Rosnes, tlf 478 15 458
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 252 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900