Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 12. februar 2000 kl 23.30 Nattkino: Nye vinder over Cold Comfort Farm

Nattkino: Nye vinder over Cold Comfort F

NRK1 lørdag 12. februar kl 23.30
Nattkino: Nye vinder over Cold Comfort Farm

Fornøyelig Austen-inspirert komedie

En ung dame kommer til en forfallen gård på landet - hvor noen eksentriske slektninger bor - for å skrive en Jane Austen-inspirert roman. Filmen bygger på Stella Gibbons roman \"Cold Comfort Farm\" fra 1932.

Vi befinner oss i London rundt 1930. Flora Poste, en vakker og velutdannet ung dame fra en velstående familie, blir stående nærmest på bar bakke etter at begge foreldrene uventet dør. Men Flora har ambisjoner om å bli forfatter og bestemmer seg for å flytte til noen slektninger på landet for å samle livserfaring og stoff til bøkene.

Den livlige Flora drar av gårde til sine slektninger i Sussex - familien Starkadder som bor på den falleferdige og usedvanlig møkkete gården Cold Comfort Farm. Familiens overhode, den utgamle Ada Doom, hevder hårdnakket at hun har sett noe vemmelig i vedskjulet - selv om ingen helt vet hva hun snakker om. Matriarken viser seg sjelden, men sørger for at resten av familien adlyder hennes minste vink.

Adas familie er en merkelig gjeng. Hennes bistre og rynkete datter Judith har to sønner - kvinnebedåreren Seth som drømmer om filmkarriere i Hollywood, og den trauste Reuben som ikke har noe høyere ønske enn å få overta gårdsdriften. Judiths ektemann, Amos, hvis eneste lidenskap i livet er å skremme de gudfryktige med sine svovelprekener, duger verken som ektemann eller far. Og så har vi den alveaktige Elfine som flykter inn i poesiens verden. Den lojale, men ikke dumsnille, hushjelpen fru Beetle spiller også en viktig rolle.

Med klart blikk og snusfornuftig humoristisk sans gir Flora seg i kast med møkk, mørke hemmelighet og innestengte drømmer. Til tross for at hun føler vemmelse over mye av det hun ser og opplever, hjelper hun alle de merkelige slektningene med å realisere seg selv.

\"Nye vinder over Cold Comfort Farm\" gikk på norske kinoer i 1996, og fikk jevnt over gode kritikker.
\"Godslig og lystig komediekommentar til Jane Austen-bølgen på film og tv\" (Aftenposten)

\"Filmen er varmt anbefalt til alle som har sans for engelsk humor og for virkelig kultivert komediespill (Arbeiderbladet)

\"En lett, liten komedie for fornøyelige raljeringer over klisjétyper fra den romantiske romansjangeren. (VG)

NRK1 lørdag kl 23.30

Bilder
1. Flora Poste (Kate Beckinsale) bretter opp ermene og setter i gang med en hardt tiltrengt opprydning på Cold Comfort Farm. Sjarmøren Seth (Rufus Sewell) går bare motvillig med på å samarbeide.

2. Matriarken Ada Doom ( Sheila Burrell) styrer resten av familien med jernhånd.

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Storbritannia (1995)
Originaltittel: Cold Comfort Farm
Regi: John Schlesinger
I rollene: Kate Beckinsale, Rufus Sewell, Miriam Margolyes m.fl.

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41