Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 1. juli 2002 kl 00.15 Vagn på arabiske eventyr

Dronningen av Sabas land

Kveldens stoppested på Vagn Olsens arabiske reise er Yemen - landet på hjørnet av den arabiske halvøya ved innseilingen til Rødehavet. Dronningen av Sabas overdådige rike er i dag et av verdens fattigste land.

Landets 14 millioner innbyggere lever foreløpig etter eldgamle tradisjoner, noeVagn blant annet får erfare når han ankommer fjellandsbyen Wadi Dhahr. Men nå står Yemen overfor store omveltninger.

I Wadi Dhahr danser en storgruppe menn med rifler over skuldrene under et bryllup. I Yemen skal nemlig en mann alltid bære våpen. Man regner med at det finnes omkring 50 millioner skytevåpen i landet, det vil si litt under fire per innbygger. Her tygger også barna de grønne khat-bladene som gir en lett rus.

Omveltninger
Det tradisjonsbundne og konservative samfunnet har ikke endret seg mye de siste århundrene, men nå står Yemen overfor store omveltninger. Det mener redaktøren av The Yemen Times, en engelskspråklig ukeavis som ofte presenterer opinionsundersøkelser.

Resultatene av den siste undersøkelsen har rystet både ham og leserne. Den viser at ungeyemenittiske kvinner har sine egne ønsker for fremtiden. En rundspørring blant19-20-åringer avslører at kvinnene foretrekker utdannelse og karriere fremfor åbli gift som 15-åring. En tilslørt kvinnelig reporter forteller Vagn om undersøkelsen bak nedrullede gardiner.

Om serien
Den populære danske reporteren Vagn Olsen legger han opp tilspennende arabiske eventyr. Han følger den samme ruten gjennom "Det Lykkelige Arabia" som kong Fredrik V sendte en dansk ekspedisjon på for 240 år siden. Med Alexandria i Egypt som utgangspunkt blir vi med på en 80 dagers fascinerende reise gjennom Saudi-Arabia, Yemen, Oman, De forente arabiske emirater, Iran,Irak, Jordan, Syria og Libanon.

Dansk reiseserie i ni deler
Ved Vagn Olsen
Kontakt i Innkjøpsavdelingen: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364