Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 20. mars 2005 kl 20.15 Drømmen om Norge: Synd, sol og revolusjon

Syndere i sommersol

Stian leser Sigurd Hoels skandaleroman
Stian leser Sigurd Hoels skandaleroman "Syndere i sommersol" for to unge badenymfer (Marianne Pheiff t.h. og Hilde Børresen). (Foto: Truels Zeiner-Henriksen, NRK)
I femte episode av "Drømmen om Norge" tar Stian Barsnes Simonsen oss tilbake til 1920-årene. Han blir med på redaksjonsmøter i den legendariske Mot Dag-kretsen, møter Sigrid Undset og dykker ned i Sigurd Hoels skandaleombruste roman "Syndere i sommersol".

Ved inngangen til tjueårene, like etter første verdenskrig, er Norge nærmere en revolusjon en noen gang. Det er massearbeidsløshet, matmangel og bolignød. Stadig flere drømmer om en revolusjon og ett nytt, arbeiderstyrt samfunn.

På kaia i Oslo møter Stian en merkelig nordlending ved navn Erling Falk (Nikis Theophilakis) som har vendt hjem fra Amerika. Falk vil starte et revolusjonært, kommunistisk tidskrift, men trenger sårt en slagkraftig redaktør. Med hjelp fra Stian faller valget på den unge, lovende forfatteren og journalisten Sigurd Hoel (Hauk Heyerdahl). Stian følger de to på redaksjonsmøtene i kretsen som får navnet Mot Dag.

Sigrid Undset
Samtidig sitter Sigrid Undset (Ellen Horn) på en gård utenfor Lillehammer og skriver om middelalderen. Hun blir en smule irritert når Stian oppsøker henne en sen nattetime. Hun har akkurat lagt de seks ungene hun har ansvaret for og satt seg ned for å skrive. Men når Stian får roet henne ned, forteller hun ham hvorfor menneskene levde rikere liv i middelalderen og hvor tåpelige tankene til de såkalte kvinnesakskvinnene er.

Tilbake i Oslo møter Stian Arnulf Øverland (Jørgen Langhelle), som har sluttet seg til Mot Dag-miljøet. Imens er en deprimert og tvilende Sigurd Hoel i ferd med å trekke seg ut. Stian blir med Hoel til Tyrol og leser seg opp på Sigmund Freud.

Mens Stian drar ut for å spille badminton med noen uimotståelige tyske badenymfer, får Hoel en inspirasjonsraptus. I løpet av en eneste kveld skriver han ned hovedtrekkene til romanen "Syndere i sommersol". Boka blir elsket og hatet. Øverland synes den er den morsomste romanen som er skrevet på norsk, mens prestene tordner mot det "moralske makkverket". Romanen blir fordømt fra sju prekestoler i Oslo på én og samme søndag.

Fagekspertene som intervjues i kveldens episode, er Berge Furre, Øystein Rottem,
Gunnar Danbolt, Liv Bliksrud og Per Thomas Andersen.

Om serien
I forbindelse med hundreårsmarkeringen for unionsoppløsningen sender NRK storsatsingen "Drømmen om Norge". Serien skal gå tolv søndager fram mot den store jubileumsmarkeringen i juni.

Både anmeldere og publikum har tatt svært godt imot serien, som har blitt fulgt av over 650.000 seere – et svært høyt tall for et kulturprogram av denne typen.

Reiseleder Stian Barsnes Simonsen, et femtitalls skuespillere og over tretti fageksperter gir oss en spennende, humoristisk og lærerik opplevelsesreise gjennom norsk kulturhistorie fra 1850-årene og fram til i dag. Hvilken rolle spilte norsk kunst og kultur i oppløsningen av unionen med Sverige, og hvordan har kulturlivet formet vår identitet som nasjon og som mennesker?

Stian Barsnes Simonsen forteller og tar oss med gjennom tiden. Han dukker opp i avgjørende kulturhistoriske øyeblikk og lar oss møte de store personlighetene i deres egen epoke. Historien rekonstrueres i dramatiserte sekvenser der Stian selv spiller mange ulike roller. En lang rekke av våre fremste skuespillere er med på å gi liv til historien.

De dramatiserte scenene bindes sammen av over tretti fageksperter som forteller om historiens personer og hendelser. I tillegg illustreres og utdypes historien gjennom omfattende arkivmateriale som knyttes til dramatiseringene og intervjuene.

På hjemmesidene www.nrk.no/drommen finner du omfattende bakgrunnsmateriale om hver episode. Her kan du også se videoklipp og intervjuer med fagekspertene.

Dokumentarserie i 12 episoder
Produksjon: NRK Kulturavdelingen
med støtte fra Hundreårsmarkeringen Norge 1905-2005
Med Stian Barsnes Simonsen
Manus/research: Sindre Mekjan
Regi: Truels Zeiner-Henriksen og Ninja Benneche
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99

Vises også i Nett-TVLENKER
  • Les mer 
  • Medvirkende