Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 2. november 2008 kl 20.25 Viten om: Kullkraft uten CO2

Kull – ren kraft?

Viten om: Ann Marker er programleder for den danske serien Viten om. (Foto: DR)
Viten om: Ann Marker er programleder for den danske serien Viten om. (Foto: DR)
All CO2 fra danske kullkraftverk kan lagres 700 meter under bakken, i Danmarks undergrunn. Det mener i alle fall den danske kraftverkindustrien.

Kull kan bli ren energi og sikre kraft inntil forskere har funnet fornybare energikilder som kan dekke vårt kraftbehov.

EU og kraftindustrien har brukt en milliard danske kroner på å forske på CO2-lagring. Og beløpet vil i løpet av de kommende årene foredobles.

I sjuende episode av den danske populærvitenskapelige serien Viten om forteller danske geologer om en teknologi som gjør det mulig å lagre alt CO2-avfall fra kraftindustrien i grunnen, 700 meter under jorda.

Miljøbevegelsen har protestert mot EUs bruk av penger til forskning på CO2-lagring, og mener at pengene heller burde vært brukt på forskning på fornybare energikilder som sol og vind.

Om serien
Viten om er en dansk populærvitenskapelig serie fra Danmarks Radio i 11 deler. I første episode blir spørsmålet om man er født eller blir homo undersøkt, så spør man seg om moraliteten er medfødt. I tredje episode handler det om trekkfuglenes vandring, i fjerde om kampen om oljeressursene på Nordpolen. Femte episode handler om når kroppens immunforsvar går til angrep på kroppen vår. Sjette tar for seg dna-teknologien, mens sjuende episode handler om teknologi som kan gjøre kullkraft fri for CO2-utslipp. I åttende episode ser vi nærmere på supercomputere med enorm kapasitet. Den niende episoden handler om hvordan ny teknologi kan tas i bruk i kampen mot terror, men tiende del ser på hvordan man kan trene opp hjernen sin til å yte bedre. I ellevte og siste episode handler det om hvordan hjernen tar skade av alkoholbruk.

Dansk populærvitenskapelig serie (2007)
Originaltittel: Viden om – Ren kulkraft uden CO2
Produsert av: Danmarks Radio (DR)
Kontaktperson: Hans T. Wiig, tlf 23 04 96 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no