Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 1. november 1999 kl 21.05 Folkets århundre: Ungdomsopprør

Folkets århundre: Ungdomsopprør (ttv)

NRK2 mandag 1. november kl 21.05
Folkets århundre (21:26) Ungdomsopprør

Sekstiåtterne slår til

I kjølvannet av Vietnamkrigen skjedde det noe merkelig ved en lang rekke universiteter i den vestlige verden: Studentene gjorde opprør! De ville ikke lenger finne seg i autoritetenes diktat. Ja - hele foreldregenerasjonen fikk sitt pass påskrevet.
Millioner av unge mennesker marsjerte i gatene i protest mot myndigheter, lærere og foreldre. En vestlig form for kulturrevolusjon var på gang og la grunnlaget for en ny ideologisk ønsketenkning, nemlig mer frihet og mindre respekt for autoritetenes påbud. Den såkalte 68-generasjonen hadde talt!
Den nye ungdomskulturen ble godt stimulert av en samtidsmusikk som var blitt allemannseie. Plateindustrien skapte idoler av sangere og rockeband, mens foreldrene ristet oppgitt på hodet. Generasjonskløften økte med faretruende hastighet da foreldrene oppdaget at mange ungdommer lot seg henfalle til bruk av narkotiske stoffer.
I kveldens BBC-rapport fra vårt turbulente århundre får vi blant annet opptak fra studenturolighetene i Paris, vi blir vitne til protestmarsjer mot Vietnamkrigen og selvsagt må vi igjen innom Woodstock...

Om serien
Serien er en kronologisk og tematisk kavalkade over vår nære fortid og den tiden vi lever i. Produksjonen er en av BBCs mest påkostede gjennom tidene. Forskere og reportere har gravd i film- og fjernsynsarkiver og historisk stoff over hele verden. Noe av dette stoffet er aldri tidligere publisert. Hver av de 26 delene tar utgangspunkt i en bestemt dato heftet til viktige begivenheter opp gjennom tiårene.
BBC har brukt fire år på å produsere de 26 delene. Leder av prosjektet har vært Peter Pagnamenta, en av BBCs mest erfarne produsenter. BBC har også hatt mye god produksjonshjelp fra sin samarbeidspartner WGBH, den amerikanske public servicestasjonen i Boston.
En meget lang rekke innflytelsesrike personer og vanlige mennesker er intervjuet om historiske hendelser. De norske kommentarene i serien blir lest av Ole Christian Lagesen.

NRK2 mandag kl 21.05
Tidligere sendt NRK1 25.1.99

Amerikansk dokumentarserie i 24 deler
Produsert av BBC i samarbeid med WGBH
Originaltittel: People\'s Century
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123