Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 27. september 2006 kl 23.10 Lydverket

Den svenske popsuksessen

The Ark, svenske pophelter. (Foto: EMI)
The Ark, svenske pophelter. (Foto: EMI)
Etter at ABBA banet vei på 70-tallet, har nye generasjoner svenske artister markert seg i popens verdenselite. I Lydverket møter du fire av dem som står for det som er bra med svensk pop. To er allerede etablerte navn i toppsjiktet, mens de to andre er lovende navn for fremtiden.

Er svenskenes aksept for gode melodier og manglende skepsis til det skamløst umiddelbare, nøkkelen til suksessen? Og kan norske popartister lære noe fra kollegene i øst? I kveldens Lydverket ser Mona B. Riise over grensa.

Vi møter Robyn på jobb som styreleder for Moderna Museet i Stockholm. Svensk pops førstedame har ingen problemer med å kombinere kommersiell låtsnekring og personlig integritet.

Jenny Wilson, fjorårets hyggeligste svenske overraskelse, inviterer Lydverket hjem til leiligheten sin. Hun vakte stor oppsikt i hjemlandet med "Love and Youth", som er en av de sterkeste debutplatene som har kommet de siste årene.

Jens Lekman er en pussig skrue som tryller merkelig tiltrekkende låter ut fra sitt skranglete hjemmestudio utenfor Göteborg. Han kan blant annet by på historien om hvordan vår egen Erlend Øye reddet ham fra et liv som bingovert.

Sverige har også en rekke rockeband som ikke er redde for å vise popteft. ABBA-elskerne i The Ark er kanskje det tydeligste eksempelet, og Lydverket har møtt dem hjemme i Malmø.

Uken Bonusspor
I ukens Bonusspor byr Lydverket på svenske yndlingspoplåter fra det siste året: Peter, Bjorn & John med "Young Folks", The Concretes med "Chosen One" og The Knife med "We Share Our Mothers Health" (Ratatat Remix)

Om Lydverket
I Lydverket får du artistportretter, dokumentarer og temasendinger - og færre korte reportasjer. Mona B. Riise er programleder.

Blant annet får du fortsatt musikkanbefalinger i Lydverket, og kan bli med redaksjonen på flere dypdykk i noe av alt det deilige populærmusikken har å by på.

Egenprodusert musikkmagasin fra NRK Ung
Programleder: Mona B. Riise
Prosjektleder: Åslaug Sem
Vaktsjef: Vivi Stenberg, tlf 23 04 84 21/481 70 315
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no



LENKER
  • Les mer