Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 7. mai 2013 kl 19.45 Ut i naturen: På sporet av Oslolulvene - magasin

Storbykjendiser


De har fylt adskillige spalter i avisene og minutter i radio og TV. De har mange følgere på Twitter. På Facebook er de som kjendiser flest, både elsket og hatet. Stjerneparet selv har gått fullstendig i dekning, men Ut i naturen skal forsøke å komme Osloulvene tettere inn på livet.

I nasjonalparker i Afrika brukes små fjernstyrte droner med kamera når utryddingstruede nesehorn skal overvåkes. Slik vil også Ut i naturen jakte på Osloulvene. Høyt over Østmarka, som grenser til Oslo, ligger skogen der ulvene holder til. Her vil kameraet bokstavelig talt surre rundt. Og skulle monitoren på bakken avsløre en ulv, er det bare for det flygende kameraet å zoome inn.

Det er også plassert ut flere kamuflasjefargede viltkameraer nede på bakken. Og med iskald beregning, men også en stor dose flaks, kan det hende at Osloulvene passerer en av disse og serverer et blinkskudd.

En halvtime i Osloulvenes liv
For virkelig å få vite mer om livene til disse ulvene, skal Ut i naturen følge sporene de etterlater seg. Folk som bruker Østmarka flittig om vinteren, rapporterer nemlig nesten ukentlig om spor.

Ved å følge disse baklengs, vil vi kunne fortelle mye om de to ulvenes adferd. Er de gode venner og holder fortsatt sammen? Har de bestemt seg for at Østmarka er deres territorium? Og hva slags forhold har de til de andre dyrene i skogen?

Småblanken
I sendingen skal vi også få møte småblanken, som antakelig er Norges mest spesielle laksestamme. Den lever hele sitt liv i øvre del av elva Namsen. Men reguleringsplaner truer leveområdet.

Seernes egne videoer er med, og så skal vi dukke under snøen og få et innblikk i livet blant smågnagerne.

Programansvarlig: Hanne Aass, tlf 97110634
Produksjonsleder: Bjørg Langeland
Kontaktadresse for presse presse@nrk.no tlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900