Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. mars 2002 kl 17.10 Da Capo

Da Capo! i USA

Tor Endresen og Vidar Lønn-Arnesen var i Minot i USA i 1993. Der fikk Tor stjernestatus, og Vidar klarte å få med seg norsk-amerikanerne i
Tor Endresen og Vidar Lønn-Arnesen var i Minot i USA i 1993. Der fikk Tor stjernestatus, og Vidar klarte å få med seg norsk-amerikanerne i "Kostervalsen" (Foto: Rune Lønn-Arnesen)
Denne gangen blir det gjensyn med programmet som ble sendt 7. desember 1993. Programmet er tatt opp i Minot i USA, hvor Da Capo-gjengen var med på den årlige norske høstfesten som norsk-amerikanerne i Midtvesten feirer hvert år. Vidar Lønn-Arnesen har invitert sin tidligere medprogramleder Gunvor Hals som gjest i studio, og sammen gjenoppliver de besøket i Minot høsten 1993.

Byen Minot i Nord-Dakota har 35.000 innbyggere, men når høstfesten er et faktum, stiger folketallet til 70.000. Her fins lutefisk og lefse, norsk kunsthåndverk – og blide, utadvendte mennesker som alle sammen vet hvor de kommer fra. Stolte norsk-amerikanere nevner steder som Stange, Gudbrandsdalen, Arendal og Spjelkavik. Den yngre generasjon synes det er spennende med ”etnisk” mat som ”fattigmæn”, krumkaker og lefse.

Musikalsk suksess
Skiløperen Sondre Norheim utvandret til USA i 1859, og har fått sin statue i Minot. Etter at Tor Endresen avsluttet sitt Elvis-potpurri på scenen samme sted, var det mange som gjerne hadde sett unge Endresen på en pidestall ved siden av skiløperen. Da Capo-orkestret og Tor Endresen fikk stjernestatus blant norsk-amerikanerne, og det hører med til historien at de ble invitert over én gang til.

Allsang-kongen Vidar Lønn-Arnesen fikk folk med seg både i ”Kostervalsen” og ”Oleanna”. Det var stor stemning og ekte forbrødring mellom Midtvesten og gamlelandet. Andre gjester som dukker opp i løpet av programmet, er Bill Cosby og norgesvennen Earl Hyman, den syngende lastebilsjåføren fra Drangedal, Knut Storbukås, bedre kjent som Sputnik og Erik Bye som både har studert og jobbet i USA. Erik Bye leser diktet om ”Crazy Ole”.

Egenprodusert underholdning
Programledere Gunvor Hals og Vidar Lønn-Arnesen
Prosjektleder 1993: Øivind Thue
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Tor Endresen og Vidar Lønn-Arnesen var i Minot i USA i 1993. Der fikk Tor stjernestatus, og Vidar klarte å få med seg norsk-amerikanerne i ”Kostervalsen” (Foto: Rune Lønn-Arnesen)