Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 26. juli 2004 kl 19.30 Villdyr og villmark

Nærmøte med vill tiger

En flott, ung hanntiger, liggende 10 meter fra Nævras elefant (Foto: Arne Nævra)
En flott, ung hanntiger, liggende 10 meter fra Nævras elefant (Foto: Arne Nævra)
- Jeg har sett og filmet vill gaupe i Norge, og hatt både løve og andre store kattedyr på kloss hold i Afrika, sier Arne Nævra. - Men det å sitte på en elefantrygg og følge en vill bengalsk tiger gjennom en opprinnelig indisk tropeskog på bare 10-15 meters avstand, det tar kaka!

I dette sjette programmet i Arne Nævras globale safari reiser han til India der rundt halvparten av de viltlevende, ville tigrene i verden fortsatt finnes. I de to nasjonalparkene Kanha og Bandhavgarh tar Nævra i bruk flere teknikker for å få sett og filmet dette store, stripete kattedyret.

Det blir postering – i timevis – morgen og kveld. Det tydes spor, og det lyttes på utallige steder. I all ventetiden får vi se noen kapitler fra den egentlige "Jungelboken", med hulman-aper, vakre hjortedyr, påfugler og annet dyreliv. For det var i disse områdene Kipling fant stoffet til sine berømte bøker for over hundre år siden.

Nævra får virkelig lønn for strevet, særlig når et helt spesielt framkomstmiddel blir tatt i bruk: elefanter! Selv om tigere og elefanter har stor gjensidig respekt for hverandre, kjenner de hverandre godt. Når Nævra får tips om en tigermor med tre unger i en naturskjønn bekkedal, er han etter kort tid på vei innover.

Om serien
I sommer blir det gjensyn med "Villdyr og villmark", en storslått serie fra naturfotografen Arne Nævras hånd. – En blanding av adventure og klassisk naturfilm, sier Nævra. - Jeg prøver å formidle den entusiasmen jeg har når jeg møter alt fra isbjørner til fjellgorillaer på kloss hold.

I serien skal vi blant annet til russiske villmarker. I de to første programmene besøker vi Kamtsjatkas eventyrlandskap, med urørt natur, varme kilder og vulkantopper. Dyret som Arne Nævra har avtalt møte med her, er den russiske brunbjørnen.

Vi får også oppleve oppsiktsvekkende scener med Nævra, sammen med en russisk forsker som lever blant flere titalls isbjørner på en øy i Russisk Arktis.

Senere tar Nævra oss med til stevnemøte med fjellgorillaene i Ruanda, tigeren i India, orangutangen på Borneo og til sist kjempeelgen i Alaska.


Dokumentarserie produsert for Naturredaksjonen, Faktaavdelingen
Programansvarlig: Arne Nævra, tlf: 32 85 44 40 / 99 25 37 38, naevra@online.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83