Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 9. september 2003 kl 22.05 Migrapolis

Stemmerett

Samira Munir er fersk politiker for Høyre, og stiller til valg både til bystyret i Oslo og bydelsvalget på Holmlia (Foto: NRK)
Samira Munir er fersk politiker for Høyre, og stiller til valg både til bystyret i Oslo og bydelsvalget på Holmlia (Foto: NRK)
"Migrapolis" åpner høstsesongen med et rykende aktuelt tema: det kommende kommunevalget 15. september. "Bruk stemmeretten! " oppfordrer Thilaga San, Samira Munir og Thong Van Ta. Men de engasjerer seg i årets kommunevalg av ulike grunner og på høyst forskjellig vis.

For noen innvandrere er det viktigste å stemme på en landsmann, for andre er det partiprogrammet som er avgjørende. Over 200 000 norske statsborgere med innvandrerbakgrunn og utenlandske statsborgere kan stemme ved årets kommune- og fylkestingsvalg.

En tamil til bystyret!
Thilaga San (Thilagawathy Sanmuganathan) er spesielt opptatt av bystyrevalget i Oslo i år – til tross for at hun selv bor i Lørenskog kommune. Hun er med i en aksjonsgruppe på rundt 25 tamiler som vil ha en landsmann inn i Oslo bystyre. Kandidaten står på liste for Arbeiderpartiet, men han får støtte uavhengig av parti, forteller Thilaga. Han er den første tamilske politikeren som har mulighet for å komme inn i bystyret, og for tamilene er det viktig med en representant som kan synliggjøre dem, mener hun. Reporter Hung Mai Ba blir med på dør-til-dør-aksjon.

Hun stiller til valg
Samira Munir er en fersk politiker som stiller til valg både til bystyret i Oslo og bydelsutvalget på Holmlia. Selv representerer hun Høyre, og hun mener at det er viktig at folk med minoritetsbakgrunn setter seg inn i hva de ulike partiene står for og ikke bare stemmer på en person som kommer fra det samme landet som de selv. Samira startet med å engasjere seg i lokale aktiviteter som miljøpatruljer, nabotreff og idrettslag – nå ønsker hun å ta skrittet inn i politikken. Hele familien støtter opp om det – mannen hennes trykker opp løpesedler og barna hennes deler ut valgaviser. Reporter Marianne Tveit blir med Samira når hun driver valgkamp.

Å engasjere seg er viktig
Thong Van Ta synes at vietnamesere i Norge bør engasjere seg mer politisk. Han hevder at de har tradisjon for å holde seg unna politikken på grunn av sin historie og kultur. Han og en gruppe andre vietnamesere i Stavanger har tatt initiativ til et møte for å oppfordre sine landsmenn til å bruke stemmeretten – uansett hvilket parti de stemmer på. Det er viktig å delta i valget i Norge, mener Thong. Rundt to tusen vietnamesere bor i Stavanger-området. Hvor mange av dem kommer på folkemøtet? Reporter Karyn Bennett-Lund blir med for å se.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83