Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 9. februar kl 20.15 Norske naturperler

Himmel møter hav


Sommer, sol, svaberg, badeliv og båtliv. Dette er nok stikkord de fleste forbinder med Hvalerøyene – sørøst i Oslofjorden. Men arkipelet ved Glommas utløp har også natur og dyreliv ikke så mange kjenner til.

Arne Nævra og Torgeir Beck Lande vil vise oss det skjulte Hvaler i kveldens episode av "Norske naturperler". Her finnes sjø og svaberg, der det kan myldre av båter og mennesker, men også egne holmer og små øyer der folk ikke har adgang i viktige sommermåneder. Da har sel og sjøfugl førsteretten.

Om vi dykker under vann, og langt nok ned, skjuler det seg en annen hemmelighet, nemlig koraller i store belter. Er det mulig? Hører ikke det tropene til?
For å sjekke ut dette ble en spesialfarkost, en ROV, tatt i bruk – på over hundre meters dybde.

Mellom de knudrete bergene og holmene skjærer det seg grunne viker, såkalte kiler, innover i de største øyene. Her er det et eget, spennende fugleliv pakket inn i de vakreste stemninger morgen og kveld. Selve symbolet på hvit skjønnhet og eleganse, svanene, finner hekkemuligheter her, og vi vil følge disse sagnomsuste fuglenes familieliv gjennom en vakker, men hektisk sommer.

Når de siste takter er borte og neonlysene er slukket på sommerens utekonsert, hva er det da som surrer i sommernatta bak scenen? Uvirkelige, nesten tropiske surrelyder, kommer fra de tørre furuskogene. Hva er dette for en lyd? Er det en trollfugl? Og hva er det som tusler og bråker i halvmørket der i åkerkanten?

Bli med på en sjeldent vakker reise – med mange overraskelser – for å avdekke det skjulte Hvaler.

Om serien:
Den hittil største satsingen på en norsk naturserie for TV er nå i mål. I tre intense år har de kjente naturfilmskaperne Arne Nævra og Torgeir Beck Lande vært høyt og lavt i Norge for å gjøre opptak av de mest slående naturkulissene og de beste dyrehistoriene. Resultatet får vi se i åtte programmer på nyåret.

Store ressurser har blitt brukt på å vise norsk natur på en måte som du aldri har sett den før, og mange av opptaksteknikkene har vært de samme som BBC bruker på sine store serier. Nævra og Beck Lande har selv vært hovedfotografer, men ekstra spesialkompetanse har vært leid inn.

De fleste norske naturtyper vil være representert – fra Hvaler i sør til Svalbard i nord.

- Vi har ikke hatt som mål å gi et fullstendig bilde av norsk natur, sier de to erfarne produsentene, - men vi har på helt subjektivt grunnlag plukket ut steder som har spesiell natur, spesielle naturfenomener og et spennende dyreliv å vise. Kanskje var det en hemmelig dal som skjulte et ukjent fenomen, kanskje var det et rykte om et dyr her som skulle bekreftes eller avkreftes.

På spørsmål om hva de to filmskaperne er mest stolte over – etter tre år i felt, svarer de: - Først og fremst at vi har holdt oss for gode til å bruke dyr i innhegninger – eller filme på hotspoter i utlandet. Vi har holdt oss til planen og bare gjort opptak av ville dyr i norsk natur, og vi har etter beste evne forsøkt å finne gode historier å fortelle.

Historiene er knagget til følgende steder og i denne rekkefølgen: 1. Øvre Pasvik (urskog, naturskog), 2. Gjesværstappan (fuglefjell), 3. Børgefjell (høyfjell), 4. Kvennadalen (Hardangervidda), 5. Helgelandskysten, 6. Grytdalen (urskog, naturskog, fjell), 7. Hvaler (kyst, sjø, skog), 8. Svalbard.

Foruten NRK, har også Norsk Filminstitutt hatt stor tro på prosjektet og støttet serien økonomisk. Miljøverndepartementet og Miljødirektoratet er også med på laget. Serien produseres av NaturBilder AS.

Produsert av NaturBilder AS
For ytterligere opplysninger kontakt ansvarlig produsent: Arne Nævra, arne@naturbilder.no, tlf. 99253738
Presseansvarlig: Jade Josefine Nordahl, 924 03 873
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, 23 04 70 00