Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. mars 2013 kl 20.15 Dalen vår

Det virkelige Groruddalen


Groruddalen er landskjent for sine store, grå betongblokker, og har i mange tiår slitt med sitt rykte. Men dette er også dalen hvor hundretusener av mennesker har vært på vei mot et bedre liv, og ikke minst hvor mange har funnet sitt hjem. I denne tv-serien blir vi kjent med flere generasjoner groruddøler som forteller sine historier.

For 60 år siden strømmet folk fra hele Bygde-Norge til Groruddalen og Oslo på jakt etter arbeid. På få år gikk dalen fra å være et bondesamfunn til å bli urban drabantby med høyblokker, etter hvert også med innbyggere fra hele verden.

Trøbbel i nærmiljøet
På 60-tallet ble dalen betraktet som det mest moderne stedet å bo i Norge, men ble siden kjent for gjenger, hærverk og kriminalitet. I de senere år har dalen blitt omtalt som en innvandrerghetto.

Hverdagshistorier
Groruddalen er mye mer enn som så. Langt borte fra nyhetsmedienes søkelys finner vi mennesker som har andre historier å fortelle. Vi finner hverdagshistorier som handler om gleder og sorger, store og små seiere, og store og små nederlag.

Menneskene i dalen
Noen av personene vi møter i denne serien er:

Masood, politimannen som siden barndommen drømte om å bli politi og som har jobbet hardt for å holde livet sitt på skinner.

Den skoletrøtte tenåringen Walid, som funderer på hva han skal bli.

Hoodo, som ikke kunne lese og skrive da hun kom til Norge, men som nå både driver butikk og kjører bil.

Det eldre ekteparet Grethe og Bjørn, som bosatte seg i dalen da den fortsatt var landsbygd, og som nå er omringet av blokker.

Jentegjengen som har startet dansegruppe, og som må lære seg å stå på egne ben når treneren svikter.

Lokalavisjournalisten Heidi, som irriterer seg over alt det negative som skrives om dalen, og som gjerne vil vise et annet bilde.

Første episode
I den første av totalt seks episoder blir politimannen Masood og lokalavisjournalisten Heidi begge kalt ut på jobb på selveste 17. mai. Og Walid loker rundt med kompisene på jakt etter spenning.

Produsert av NRK Østlandssendingen 2012
Programansvarlig: Elisabeth Brun
Presseansvarlig: Jade Josefine Nordahl / 92403873
TV-seere kan kontakte NRKs Publikumsservice / 815 65 900