Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 22. april 2002 kl 19.55 Familien

Avslørt


 Mats Blomgren spiller rollen som
Mats Blomgren spiller rollen som "André", den hemmelige elskeren til trebarnsmoren Fanny Holde (Foto: Sofia Sabel)
Herman er tiltalt for skattebedrageri, men slippes løs i mangel på bevis. Han er likevel ikke trygg lenge. Når sønnen Hans bestemmer seg for å levere et avslørende selvmordsbrev til politiet, tar saken en ny retning.

Konflikten i Familien Holde blir enda større når Hermans kone Fanny blir avslørt i å ha en elsker. Hva skjer nå med ekteskapet deres? Fanny må uansett revurdere alle sine planer om fremtiden.

Om serien
En tilsynelatende vanlig familie får hverdagen sin snudd opp ned når pappa Herman blir hentet av politiet i sønnens bursdagsselskap. Det er intriger, svik, løgner og konflikt men også mye kjærlighet, varme og optimisme i den nye dramaserien ”Familien”.

Ousdal i spissen
Det er Sverre Anker Ousdal som spiller familiefaren og arkitekten Herman Holde. Herman driver videre sin fars arkitektbyrå, men sliter med å bli like fremgangsrik. Alle får sjokk når han blir tatt i skattesvindel og arrestert. Dette får ikke minst konsekvenser for hans kone Fanny (Anki Lidén) som egentlig går rundt med planer om å forlate familien med sin yngre elsker. Barna Hans, Hedda og Fred blir også tvunget til å gå gjennom en personlig utvikling for å komme seg gjennom farens tragedie.

Norsk regidebutant
”Familien” er en samproduksjon mellom SVT og NRK, der vi møter både norske og svenske skuespillere. Regijobben er delt på seks regissører, deriblant norske Sarah Johnsen. Imponerende nok har hun nettopp avsluttet sin filmutdannelse i Lillehammer og foruten kortfilmene ”Hormoner og andre demoner” og ”Himmelstormeren” er ”Familien” hennes første tv-regisoppdrag!

Slik er livet
Noe litt spesielt ved serien er at manusarbeidet ikke var avsluttet da innspillingen begynte. Dette ble likevel en fordel for både skuespillere, manusforfattere og regissører. Slutten på historien ble skrevet om mangfoldige ganger, ikke minst fordi alle de medvirkende fikk komme med sine synspunkter på hvordan karakterene burde utvikle seg.

Seersuksess i Sverige
Da ”Familien” hadde sendestart i Sverige 5. mars i år på SVT1, ble den sett av så mange som 840.000 mennesker og hadde en markedsandel på 29 %. Serien slo med god margin svensk TV4s veletablerte Ally McBeal og fikk i tillegg strålende kritikker i svensk presse. Nå gjenstår det å se om familien Holde blir like populær her i landet.

Dette er familien Holde:
Herman Holde (Sverre Anker Ousdal) – Herman er en kjærlig mann og far som jobber som arkitekt. Han har selv en svært dominerende far, Gerhard Holde, som også er arkitekt og har tegnet familiens hus. Herman går i sin fars fotspor, men er ikke like begavet i sitt fag. Når han begår skattebedrageri, er det kanskje en slags hevn mot faren.

Fanny Holde (Anki Lidén) – Fanny arbeider som familieterapeut og har selv et ganske tradisjonelt liv som mamma og make. Årene har gått, og hun har selv begynt å reflektere over livet sitt. Hun har truffet en yngre mann som hun er forelsket i, og planen er å forlate familien. Men når politiet banker på døren for å hente Herman blir hun nødt til å legge planene sine på hylla. Nok en gang står hun lojalt ved familiens side, med sine egne behov og drømmer i bakgrunnen.

Hans Holde (Bengt Nilsson) – Ekteparets eldste sønn Hans jobber i familiebedriften med økonomi og blir ufrivillig dratt inn i sin fars bedrageri når han oppdager ting han ikke skulle vite. Han og faren har et vanskelig forhold fra før, og nå kommer Hans i et følelsesmessig dilemma: Skal han angi Herman eller ikke? Når problemene stiger til overflaten, blir han frustrert, men viser seg å ikke være så feig i konflikt som han pleier.

Hedda Holde (Anna Ulrika Ericsson) – Hedda er en impulsiv og noe selvsentrert tobarnsmamma som trives best med å gå sin egen vei. Hun glemmer av og til at det finnes mennesker rundt henne som hun burde ta mer hensyn til. Hun jobber også i familiebedriften som arkitekt og er svært dyktig. Hennes største utfordring er å få yrkesliv og familieliv til å gå sammen.

Fred Holde (Martin Wallström) – Familiens yngste sønn Fred på 16 år, har god kontakt med både foreldrene og søsknene sine. Han sitter i rullestol og skulle gjerne vært den foruten, men er flink til å akseptere at det er slik livet hans er. Han har vanskelig for å tro at hans egen far har begått et lovbrudd.

Gerhard Holde (Kjell Stormoen) – Gerhard Holde er 80 år gammel, men det hindrer ham ikke i å fortsatt jobbe som arkitekt i familiens bedrift. Han er av den gamle skolen og ikke like lett å ha med å gjøre. Dessverre tråkker han både barn og barnebarn på tærne og har et anstrengt forhold til sin sønn Herman.

Dersom du vil vite mer om denne serien, skuespillerne og de som står bak manus og regi – kan du lese her: www.svt.se/familjen

Dramaserie samprodusert av SVT og NRK

Regi: Sarah Johnsen, Lisa Ohlin, Anders Gustavsson, Filippa Pierrou, Björn Runge og Håkan Lindhé
I noen av rollene: Sverre Anker Ousdal, Anki Lidén, Kjell Stormoen, Martin Wallström, Bengt Nilsson, Anna Ulrika Ericsson, Mats Blomgren og Åsa Gustavsson
Prosjektleder: Malin Kraft
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mob: 93046697

Bilde
Mats Blomgren spiller rollen som ”André”, den hemmelige elskeren til trebarnsmoren Fanny Holde (Foto: Sofia Sabel)

Flere bilder finnes under seriens sendestart 8. april