Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 23. september 2010 kl 19.45 Schrödingers katt

Den eksklusive Belugakaviaren


James Bond og Dynastiets Alexis bare må ha det. Belugakaviaren er for de som virkelig liker det eksklusive. Like greit når det en spiser koster opp mot 80 000 kroner kiloen. Programleder Hanne Karin Fossum forteller mer i kveld.

På bunnen av grumsete Donau svømmer Belugastøren rundt med denne eksklusive kaviaren i magen. Belugastøren er verdens største ferskvannsfisk og kan bli 8 meter lang og mer enn hundre år gammel. Den er robust og med arv fra dinosaurenes tid.

Drømmen om storfangst har alltid vært drivkraften for befolkningen i fiskelandsbyene i området rundt Donaudeltaet der Donau møter Svartehavet. En sværing i garnet kan bokstavelig talt snu opp ned på hverdagen og sikre fremtiden til en fattig fisker.

Rovfiske på denne helt spesielle fisken har nær sagt utryddet Belugastøren. De siste 50 årene har antallet gått ned med over 90 %, og i 2006 ble arten totalfredet av rumenske myndigheter. Men, kanskje er det allerede for sent.

Norske og rumenske forskere jobber nå intenst for å få reddet bestanden. Schrødingers katt fulgte forskerne i arbeidet der Donau møter Svartehavet.

Egenproduksjon fra NRK Trøndelag
Programleder: Hanne Kari Fossum
Prosjektleder: Njord Røv
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no