Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 søndag 18. november 2007 kl 21.15 The Wire

Spillet begynner

Politiinspektør Daniels er ikke strålende fornøyd med politifolkene han har fått rådighet over.
Politiinspektør Daniels er ikke strålende fornøyd med politifolkene han har fått rådighet over.
Et av vitnene i rettssaken mot D’Angelo blir funnet drept, og McNulty er ikke sen om å avhøre langeren. Politiinspektør Daniels er ikke helt fornøyd med medarbeiderne han har fått utdelt, og tolker det som et signal fra ledelsen: Det er ikke meningen at de skal lykkes.

Samtidig forteller en informant Greggs om hva som foregår i Franklin Terrace, Barksdalegjengens område.

Om serien
I storbyen Baltimores dårligere strøk er det lett å tråkke feil, og desto vanskeligere å skille helter fra skurker. Denne uvanlige krimserien følger en narkotika- og mordetterforskning fra både politiets og doplangernes ståsted, og noen ganger er de etiske retningslinjene og byråkratiet forbausende likt på begge sider.

Mordetterforskeren James McNulty (Dominic West) mener det så godt, men gjør en tabbe når han forteller en dommer at en lokal gjeng med langere har truet vitner til taushet i rettssalen. Resultatet er at flere opplagte mord har forblitt uoppklart. Dommeren legger skylden på politiet, og McNultys overordnede klandrer ham for illojalitet.

Men noe må gjøres, i det minste for syns skyld, og uten de helt store ambisjonene opprettes en spesialenhet som skal slå hull på gjengenes grep om gatene.

Likegyldige kolleger
De fleste etterforskerne er fornøyde med å trå vannet fram til de kan vende tilbake til de vanlige arbeidsoppgavene sine, men den dedikerte McNulty finner en alliert i narkotikaetterforskeren Shakima Greggs (Sonja Sohn).

Men de er også helt avhengige av politiinspektør Cedric Daniels (Lance Reddick) sin hjelp til å navigere byråkratiet blant likegyldige kolleger i politiet.

Kontrollerer narkoomsetningen
På den andre kanten av loven møter vi D’Angelo Barksdale (Larry Gillard, Jr.), en ung langer i midtsjiktet i Baltimores dophierarki. Takket være onkelen, Avon Barksdale (Wood Harris), og hans brutale gjeng har D’Angelo sluppet unna med både mord og salg av narkotika.

Avon er leder for en organisasjon som har kontroll på omsetningen av kokain og heroin i flere fattige boligprosjekt, og Stringer Bell (Idris Elba) tar seg av den daglige driften for ham med jernhånd.

Fem sesonger med suksess
Det er foreløpig produsert fem sesonger av The Wire, og den femte sesongen vil bli vist i USA på nyåret.

Så langt har serien vunnet fem priser og blitt nominert hele 22 ganger – blant annet til den høythengende Emmyprisen.


Amerikansk dramaserie i 13 deler, sesong 1 (2002)
Episodetittel: The Detail
Med Dominic West, John Doman, Idris Elba, Frankie R. Faison, Larry Gilliard Jr., Wood Harris, Sonja Sohn med flere.
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • www.hbo.com/thewire/