Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. februar 2004 kl 22.30 Safari

En døende klovn

Programleder Marte Spurkland tar seerne med på Safari i kunst og omegn. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Programleder Marte Spurkland tar seerne med på Safari i kunst og omegn. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Hvordan dør en klovn? er et av spørsmålene Safari stiller i kveldens program. I tillegg skal vi besøke leken og lekker arkitektur i Luzern, Pompeii som åsted for en spenningsroman og en regissør som skal gjøre film av romanen Ulysses.

I London har reporter Hanne Skrikerud møtt to mimekunstnere, italienske Paolo Nani og islandske Kristjan Ingimarsson. De reiser Europa rundt med forestillingen "Art of Dying", og Safari har møtt dem mens de gjestet London Mimefestival i januar.’

Stykket handler om to klovner som er på toppen av sin karriere – helt til den ene får beskjed om at han er syk og skal dø. Men hvordan kan en klovn dø og samtidig unngå at det blir pinlig og ubehagelig? Og hvorfor må det absolutt skje nå, midt i en vellykket turné?

I Safari forteller de to mimekunstnerne om kunsten å improvisere, og hvorfor de velger å lage teater uten replikker. En enkel grunn er rett og slett at de da slipper å oversette stykket når det settes opp i ulike land!

Designerhotell, Pompeii-roman og Ulysses
I Luzern i Sveits ser vi nærmere på "The Hotel", som har blitt designet av Jean Nouvel, en av Frankrikes store arkitekter.

I nabolandet Italia har reporter Arild Jonsjord tatt turen til Pompeii. I ruinene møter han den britiske forfatteren Robert Harris, som har skrevet en spenningsroman lagt til de siste dagene før vulkanutbruddet. Samtalen går blant annet rundt to tusen år gammel matkultur, rørledningssystemer og entreprenørkunst.

I år er det hundre år siden handlingen i Ulysses fant sted, og Marte Spurkland har møtt regissøren av filmatiseringen av romanen i Dublin.

Om Safari
Marte Spurkland er programleder for kulturmagasinet Safari. Redaksjonen har til sammen ni reportere som drar på safari i samtidskulturen utenfor Norges grenser, kun utstyrt med et dv-kamera. Hver uke presenterer Spurkland ulike videoreportasjer om aktuelle personer, hendelser og begivenheter fra den internasjonale kunstverdenen.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Ninja Benneche, Charlotte Thiis-Evensen, Leon Mathisen, Jon Anton Brekne, Sven-Erik Helgesen, Arild Jonsjord, Tina Waldø-Jensen, Hanne Skrikerud, Marit Lie
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252