Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 31. mai 2013 kl 21.30 Den amerikanske borgarkrigen

Seire og tilbakeslag.


Nordstatene ser ut til å famle bort sitt overtak i borgerkrigen. Det skjer til tross for seieren ved det blodige slaget ved Antietam i 1962, frigjøring av slavene og unionens overlegenhet i menn og utstyr.

Hundrevis dør av sykdommer som en følge av usanitære forhold. Moralen er på et lavmål i leirene. Men den sårbare koalisjonen i sør ser også ut til å falle sammen.

Store tap og ødeleggelser
General Robert E. Lee fortsetter fremstøtet mot nordstatenes hær, og seirer i slaget over byen Fredricksburg i Virginia. Men generalen er langt ifra nådd målet og bestemmer seg for å invadere nord nok en gang.

Denne gang møter han Lincolns nyutnevnte hærsjef, Joseph Hooker, i slaget ved Chancellorsville, Virginia. Baker lider store tap, men seiersgleden for Lee blir kortvarig når hans høyre hånd Stonewall Jackson tilfeldig blir skutt av sine egne og dør av skadene. Jacksons død påvirker moralen til soldatene og etterlater Lee i dyp sorg.

Endrer strategi
General Grant setter inn et bakholdsangrep mot Lee i Vicksburg, Mississippi. Selv om 30 000 av hans menn blir fanget, blir Lees neste trekk blir å invadere nord nok en gang for å tvinge Grant nordover for å forsvare Washington.

Lincoln møter opposisjon på grunn av misnøye med frihetserklæringen, mens forkjemperne vil væpne de frie tidligere slavene. Copperhead-bevegelsen vil undergrave hans evner som leder.

Om serien
Borgerkrigen i Amerika er en historie om berømte generaler, vanlige soldater og en fremtredende president. Den grusomme konflikten ble ødeleggende for land og folk, men definerte framtida til den unge føderasjonen.

Serien ser på årsakene til krigen, og hvorfor den ble så langvarig.

Abraham Lincoln (1809-1865) er en av de mest sentrale skikkelsene i amerikansk historie. Som president (fra 1861 til 1865) ledet han landet gjennom den amerikanske borgerkrigen, fikk slutt på slaveriet og bevarte unionen.

Amerikanske dokumentarserie (2011)
Produsert av PBS International
Originaltittel: The Civil War (Episode 4 – Simply murder)
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75, mobil: 414 14 653
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 815 65 900