Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 28. november 2011 kl 22.30 Farvel, kamerater

Håp (1985- 1987)


Når Michail Gorbatsjov kommer til makten i 1985, tennes håp om sosial og økonomisk liberalisering, både i inn- og utland.

Gorbatsjov er inspirert av Ungarn, som allerede er i gang med reformer. I kjølvannet av Tsjernobylkatastrofen går det for alvor opp for Gorbatsjov hva slags kritisk tilstand landet hans er i, og noe må skje. Etter kommunistpartiets syttiende partikongress, snakker han for aller første gang om glasnost og perestroika – informasjonsfrihet og økonomiske reformer - som skal gi den gigantiske Sovjetiske nasjonen sin styrke og stolthet tilbake.

Om serien
"Farvel, kamerater" er en innovativ dokumentarserie som skildrer nedtellingen til Sovjetunionens fall og den sosialistiske utopien som unionen var basert på. Vi får høre kjente og ukjente mennesker fortelle, mennesker som på forskjellige måter deltok i denne langsomme, men eksplosive erosjonen som absolutt ingen kunne gjette utfallet på.

Serien beskriver videre dynamikken mellom Sovjetunionen og dens vasallstater i perioden 1975-1991. "Farvel, kamerater" er filmet i tolv forskjellige land som alle var tilknyttet Sovjetunionen.


Europeisk dokumentarserie fra 2011
Originaltittel: Farewell Comerades!
Produsenter: Artline films, Gebrueder beetz filmproduktion
Medprodusenter: Piraya Film (Norge), ARTE Deutschland, ARTE G.E.I.E., ARTE France, ZDF, Eureka Media (Polen), Havas Films (Ungarn), HiFilm (Romania), Hyper Market Film (Den tsjekkiske republikk), Trigon Production (Slovakia).
Regi: Andrei Nekrasov
Pressekontakt: Sarah Jordanson Fauske , tlf: 415 06 747/ 23044064
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no , tlf: 815 65 900