Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 2. mars 2005 kl 22.30 Migrapolis: Ung og stolt

Møte med tre unge, engasjerte ledere

Thomas Prestø har hatt en tøff oppvekst i Nittedal. Nå jobber han sammen med andre ungdommer i African Youth (Foto: NRK)
Thomas Prestø har hatt en tøff oppvekst i Nittedal. Nå jobber han sammen med andre ungdommer i African Youth (Foto: NRK)
Engasjement, ungdommelig "guts", viljestyrke og lidenskapelig pågangsmot er noen stikkord for dette programmet. Vi møter tre unge ledere som på hver sin måte er glødende opptatt av å nå ut med sitt budskap. De drømmer om en rettferdig og flerkulturell verden. Og de blir lyttet til av ministere og fredsprisvinnere.

Thomas Prestø er bokstavelig merket av sin barndom i Nittedal. Hele ryggen hans er prydet av sigarettstumper. På leggene bærer han arr fra en tid da han forsøkte å skrape huden sin hvit. En hard oppvekst med mobbing og vold har lagt grunnlaget for et sterkt engasjement mot rasisme. I dag er han frontfigur i organisasjonen African Youth, og leder for dansegruppen Dancers With Attitude. Thomas lot seg ikke knekke, og ble ikke kriminell. Oppveksten har tvert i mot gitt ham erfaringer som gjør ham til en viktig ressurs for andre ungdommer. I African Youth møtte Thomas mange andre med lignende erfaringer. Nå jobber de sammen for et flerkulturelt Norge.

International Student Festival i Trondheim
Sæba Bajoghli var 12 år da hun kom til Norge. Foreldrene måtte flykte fra Iran, og familien sto på bar bakke da de kom hit. De kunne ikke språket, de kjente ikke kulturen og de hadde ingen jobb. Men siden begge foreldrene var høyt utdannet, klarte de seg etter hvert bra i Norge.

Sæba fikk jobb i lokalavisen som 15-åring. Senere, som student i Trondheim, ble hun redaktør for studentavisen "Under dusken". Vi møter henne som leder for en av verdens største studentfestivaler, International Student festival in Trondheim (ISFiT). Hvorfor er utdanning viktig? Det er tema for festivalen, og det vet Sæba alt om.

Samisk veiviser
Kunnskapen om samisk kultur er minimal blant norske ungdommer. Ellinor Marita Jåma er sørsamisk og en av tre ungdommer som har fått i oppdrag å møte et fjell av uvitenhet. De skal reise rundt og fortelle om sin samiske identitet, om samisk kultur og om hvordan det er å være ung same i Norge.

– Jeg føler meg like norsk som samisk. Vi er jo også nordmenn, sier Ellinor. Men det kan bli litt voldsomt hele tiden å fokusere på den samiske delen. – Av og til blir jeg drittlei av å være same. Jeg føler meg som et vandrende leksikon. Men det er jo nettopp derfor vi har satt i gang dette, for at jeg skal slippe å være det i fremtiden, ler hun.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra Østlandssendingen, NRK
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
Vises også i Nett-TV.