Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 9. oktober 2004 kl 21.10 Niern: Hemmelig valg

Prisbelønt, iransk komedie

Den kvinnelige valgbyråkraten (Nassim Abdi) snur bokstavelig på hver stein på sin jakt etter potensielle velgere på den fjerne iranske øya
Den kvinnelige valgbyråkraten (Nassim Abdi) snur bokstavelig på hver stein på sin jakt etter potensielle velgere på den fjerne iranske øya
Det er valg i Iran, og på en fjern utpost ankommer en kvinnelig, regjeringsoppnevnt valgdelegat for å samle stemmer på øya. En gretten soldat blir utkommandert til å eskortere henne. Kvinnen er av den bestemte sorten , og soldaten ser ikke fram til å bli kommandert av en kvinne.

En intetanende soldat våkner for å oppdage at det endelig skjer noe på den fjerne øya han er satt til å passe på sammen med en kamerat. Det er valgdag! En valgurne kommer ned fra et helikopter, og en ung kvinne går i land på øya. Til soldatens store overraskelse er hun regjeringsbyråkrat med ansvar for at valget går riktig for seg på landsbygda.

Det første møtet mellom de to er ikke helt vellykket, siden soldaten alltid har ment at valgbyråkrater skal være menn. Enten han vil eller ikke, blir imidlertid soldaten kastet inn i et valgeventyr som kan bety store forandringer i livet hans. Ordre fra oven tvinger ham til å bli med den kvinnelige byråkraten i en militærjeep tvers over øyas støvete ørken. Kvinnen snur bokstavelig talt på hver eneste stein for å finne velgere. Men øya er nesten bare befolket med uvitende gjetere og smuglere som helst hadde sett at regjeringen ikke kjente til dem i det hele tatt.

Det umake paret opplever mange overraskelser på veien – den ene absurde situasjonen dukker opp etter den andre. Så mye kan hende i løpet av en enkelt dag, særlig hvis motsetninger tiltrekker hverandre. Meninger kan forandres, og hjerter kan smelte. Ved solnedgang kan en kvinnes idealistiske oppfatninger komme ned på jorden igjen. Og en ensom mann kan oppdage at et hemmelig valg rommer mer enn han i sin villeste fantasi kunne tenke seg.

Filmen vant Sølvløven (regiprisen) under den internasjonale filmfestivalen i Venezia i 2001.

Iransk/italiensk/sveitsisk komedie (2001)
Originaltittel: "Raye makhfi"
Med: Nassim Abdi, Cyrus Abidi, Youssef Habashi, Farrokh Shojali, Gholbahar Janghali
Regi: Babak Payami
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78