Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 2. juni 2005 kl 23.10 Hitlers trofaste menn

Gamle fiender møtes på valplassen

Den norske frontkjemperen Jarle Saursaunet og Den røde armé-soldaten Vasilij Ustjugov møtes i Berlin.(Foto: NRK)
Den norske frontkjemperen Jarle Saursaunet og Den røde armé-soldaten Vasilij Ustjugov møtes i Berlin.(Foto: NRK)
Den ene var russisk soldat innrullert i Stalins røde armé. Den andre var frivillig frontkjemper for Hitler. I krigens aller siste dager kjempet de mot hverandre i ruinene av Berlin. Nå møtes de igjen i den tyske hovedstaden.

Trønderen Jarle Sarsaunet vervet seg til tjeneste som frontkjemper i de tyske styrkene. Da var han 20 år gammel. Sammen med andre frivillige fra flere land kjempet han for Det tredje riket. Da russiske tropper rykket inn i Berlin og det bare var snakk om dager før Tyskland måtte kapitulere, var han blant dem som fikk et spesielt oppdrag: Å redde flest mulig av nazi-toppene ut av den omringede hovedstaden, forbi de fiendtlige styrkene.

Sarsaunet berget så vidt livet. I tre år levde han under falsk identitet i den østlige sonen av det okkuperte Tyskland, før han returnerte til Norge i 1949.

Innrullert i Den røde armé
Den 23 år gamle russeren Vasilij Ustjugov var en av flere millioner soldater i Den røde armé. Gradvis hadde de drevet tyskerne tilbake. Russerne led enorme tap, og Ustjugov hadde selv mistet to brødre i kampene. Han var blant dem som fikk i oppdrag å innta Riksdagen, i selve hjertet av den ruinerte hovedstaden.

Fredelig møte ved Brandenburger Tor
60 år er gått siden de dramatiske maidagene i Berlin. I mellomtiden har byen vært delt og blitt gjenforent. Nå skal også gamle fiender gjenforenes. En av dem ble seierherre og helt, den andre tapte og ble dømt for landssvik. Ved Brandenburger Tor håndhilser de på hverandre. NRK fulgte møtet.


Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta (2005)
Programansvarlige: Tormod Strand og Eirik Veum
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 98 41/92 01 55 79