Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 6. oktober 2003 kl 23.10 Dok1: Dok1: CIA - USAs hemmelige kriger

CIAs tapte illusjoner

Jimmy Carter forsøkte forgjeves å bedre relasjonene mellom presidenten og CIA – her 
 utnevner han Stansfield Turner til CIA-sjef i 1978. (Foto: Roche Productions)
Jimmy Carter forsøkte forgjeves å bedre relasjonene mellom presidenten og CIA – her utnevner han Stansfield Turner til CIA-sjef i 1978. (Foto: Roche Productions)
I en fransk dokumentarserie avdekkes tumultene mellom de hemmelige tjenestene – CIA – og USAs presidenter. En strid som har pågått i et halvt århundre. Sentrale medspillere og nøkkelpersoner står fram. I den andre, av i alt tre deler, følger vi CIAs indre liv fram til Berlinmurens fall.

Først nektet CIA-sjefen Richard Helms å dekke president Nixon da detaljene i Watergate-skandalen begynte å lekke ut. Så kom kuppet i Chile, og CIA fikk igjen et dårlig renommé. Både makten på Capitol Hill og presidenten ønsket nå å sette munnkurv på en organisasjon som var for egenmektig, samtidig som den var for gjennomsiktig.

Carters holmgang
Straks Jimmy Carter tiltrådte som president, satte han i gang et opprydningsarbeid i forholdet mellom presidenten og CIA. Han omorganiserte organisasjonen fra topp til tå. Tabber og misforståelser kom likevel på løpende bånd.

William Karel, den franske regissøren av Dok1-serien om CIA, har lykkes i å få president George W. Bushs spesialrådgiver i Afghanistan-konflikten til å medvirke i programmet. Blant annet hører vi om et CIA som ble tatt fullstendig på sengen da Sovjet invaderte Afghanistan.

Feilgrep etter feilgrep fulgte. Organisasjonen rustet opp islamistene, men både revolusjonen i Iran og Kohmeinis maktovertakelse kom helt overraskende på CIA.

Reagans frie tøyler
CIA visste å spille Ronald Reagan ut mot Carter. Og da Reagon tok over presidentembetet i 1981, ga han CIA frie tøyler. Groteske eksempler som at CIA solgte våpen til Iran, og finansierte Contras i borgerkrigen i Nicaragua med profitten fra våpensalget, fulgte.

Mot nederlaget
I siste del av den franske regissøren William Karels dokumentarserie følger vi CIA fram mot organisasjonens største nederlag, 11. september 2001.

Innkjøpt fransk program
Originaltittel: CIA: Secret Wars/CIA: Guerres Secrètes
Manus og regi: William Karel
Produksjon: Roche Productions i samarbeid med Arte France (2003)
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57