Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 21. august 2006 kl 19.55 Faktor: Jenter på tvers

Med eventyrlyst og innsatsvilje

Å sette opp teltet kunne ofte by på problemer. (Foto: Ann Sissel Jensen)
Å sette opp teltet kunne ofte by på problemer. (Foto: Ann Sissel Jensen)
Vinteren 2004 bestemte Mona Mathisen (42) og Ann Sissel Jensen (38) seg: De skulle gå på ski over Grønland. I kveldens Faktor blir vi med på turen.

Da beslutningen ble tatt, var Mona sterkt overvektig og hadde ikke trent på over ti år, mens Ann Sissel var nyskilt og hadde behov for å markere overgangen til et nytt liv. Begge var enslige mødre som ville lære seg å takle livet på en ny måte.

Trente i ett og et halvt år
De to Tromsø-jentene trente halvannet år, meldte seg på en fellestur som skulle krysse Grønland, og ba familiene hjemme om å ta seg av ungene. Og så la de ut på sitt livs utfordring: Å krysse Grønland på ski, koste hva det koste ville.

De to jentene sto overfor akkurat samme utfordringer som de seks mennene de dro sammen med. Turen tok 29 dager, og hver av dem dro teltutstyr, mat og klær på to pulker, en last på rundt 60 kilo.

Hvordan taklet de å gå dagsetapper på opptil 14 timer, og hva med været og føret, bresprekkene, kulden, slitet og utfordringene? Hva tenkte de da det sto på som verst?

Filmer selv
Ann Sissel er til daglig fotograf i avisa Tromsø, og tok den ekstra belastningen det var å ta med seg videokamera på turen. Hun står for filmopptakene underveis, mens Mona leverer munnrappe kommentarer.

Om kvelden setter de opp kameraet i teltet og snakker om formen og det som har skjedd det siste døgnet. Ofte startet dagen allerede i halv tretida om morgenen fordi det ble for bløtt og varmt å gå om dagen.

De to venninne tilbakela 620 kilometer i luftlinje, tvers over Grønlandsisen. Men i realiteten ble turen mye lenger, for underveis måtte de hele tiden justere kursen og passere hindringer som breelver og sprekker på Grønlandsbreen.

Egenprodusert dokumentar fra Program riks, Tromsø (2006)
Programansvarlig: Sylvi Liljegren
Prosjektleder: Unni Ødegård
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 0 486 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no