Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 22. januar 2008 kl 19.55 Berulfsens pengebinge: Norges penger

Fra pengetørke til pengebinge

Torkjell Berulfsen forteller om Norges penger (Foto: Nordisk Film)
Torkjell Berulfsen forteller om Norges penger (Foto: Nordisk Film)
Først var det sølvfunnene på Kongsberg. Så var det kanonen Moses som sikret pengebeholdningen i landet. Denne episoden tar for seg historien om Norges penger.

Norge var svært myntfattige på 1600-tallet, forteller programleder Torkjell Berulfsen. Men så finner man sølv på Kongsberg. Den dansk/norske kongen Christian IV haler dermed Norge opp av pengetørken og begynner å lage mynt i landet.

I 1940 holdt vi derimot på å miste alt. Det norske gullet som ble reddet under andre verdenskrig var avgjørende og dannet grunnlaget for Norges finansielle situasjon etter krigen. En av de mest dramatiske hendelsene i norsk historie er knyttet til hvordan gullbeholdningen ble fraktet ut av Norge til England.

Senkingen av "Blücher" utenfor Oscarsborg er sentral, og vi få høre en historie om konge, regjering og gullbeholdning, og en plan som sank til bunns sammen med skipet. Vi får takke kanonen Moses med en liten salutt!! avslutter Torkjell Berulfsen.

Om serien
Med utgangspunkt i Torkjell Berulfsens slentrende, informative og assosiative stil inviteres seerne til en reise i pengenes historie - fra enkle byttemidler som stein og kakaobønner til dagens "virtuelle" nettpenger på plastkort. Berulfsen skal vise at penger alltid - også i dag - angår absolutt alle og styrer våre liv. Visste du at regjeringer har drevet med falskmyntneri? - At en svensk 10-daler fra 1644 veide 19,7 kg?

Serien deles opp i temaer som skatt, krakk, makt, børs, gambling og byttemiddel - for å nevne noen. Historiske fakta parallellføres med dagens situasjon, gjenkjennbar og lett forståelig for seeren. Som i foregående serier vil det bli brukt ironiske, humoristiske "rekonstruksjoner", og vi vil reise jorda rundt for å sette begrepet penger i et bredest og mest mulig allmennmenneskelig perspektiv.

Førsteamanuensis Svein H Gullbekk ved Kulturhistorisk museum ved UiO er seriens medforfatter og medvirker gjennom hele serien.

Underholdningsserie i 8 deler
Produsert for NRK av Nordisk Film (2007)
Prosjektleder: Hanne Hopland
Manus og regi: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 911 64 716 / 23 04 40 79,
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no
Blir også sendt onsdag 23. januar på NRK2