Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 21. mai 2006 kl 20.50 Herskapelig

Herskapelig i Danmark

Toppen Bech er programleder for Herskapelig (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Toppen Bech er programleder for Herskapelig (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
I nærheten av Århus, gjemt bak jorder, blomsterenger og lave steingjerder og godt utenfor den alminnelige turistveien, ligger Staarup Hovedgaard. I sin Morgan kjører Toppen Bech opp den lange innkjørselen mot den flotte bygningen. Ved inngangen venter en velkomstdrink og vertskapet, ekteparet Jørgen Bram Kaasfeldt og Lis Messmann.

Staarup kan skilte med en lang og ærerik historie, helt tilbake til 1360-tallet, da stedet ble grunnlagt av den tyske stormannsslekten Saltensee af Linde. Gjennom årene har Staarup vært befolket av flere danske adelsslekter, men nå er det altså antikvitetshandler Lis Messmann og redaktør Jørgen Bram Kaasfeldt som holder hus på Staarup. Litt undersøkelser rundt navnet Kaasfeldt bringer Toppen på nye spor, et perfekt eksempel på hvilke interessante vendinger en historie kan ta dersom man driver litt slektsforskning.

Norske forbindelser
Staarup har sterkt tilknytning til Norge. Mange av eierne har tilhørt Kaas-slekten, der flere mannlige medlemmer har virket som embetsmenn og høyere offiserer. Herskapelig inviterer herved medlemmer av Munthe-Kaas-familien til å besøke sine slektninger på Staarup. Det blir nok et staselig besøk hos ekteparet Kaasfeldt/Messmann.

Spøkelser
Eller er det flere som bor på Staarup? Standhaftige rykter forteller om flere spøkelser i den ærverdige hovedbygningen. Etter sigende er ett av dem "den hvite dame", Birgitte Rosenkrantz, som Christian 4. lot halshugge i 1603. I tillegg påstås det at Anne Pedersdatter – som ble henrettet for mord i 1733 etter 74 dager på vann og brød i Staarups mørke kjellere – vandrer hvileløst i natten. Toppen tar likevel sjansen på å overnatte i paradesengen, for spøkelsene holder seg visstnok unna akkurat dette rommet.

Flere tidsaldre
Riksråden Bjørn Kaas arvet hovedgården på 1500-tallet, og han bygget en renessanseborg i rød mursten. På 1980-tallet var Staarup kommet i en sørgelig forfatning, men etter omfattende restaurering er det igjen blitt et herskapelig sted. Dagens hovedhus står på samme grunnmur som den 500 år gamle urbygningen. En vandring gjennom Staarup er som en reise i historien. I kjelleren føler man middelalderen, i riddersalen er man i renessansen mens barokken og empirestilen preger andre rom.

Om serien
Herskapelig er en opplevelsesserie for alle som er interessert i kulturhistorie, estetikk, hus, hage, storgårder og herregårder. Med Toppen Bech som cicerone åpnes dører til en verden de færreste ante eksisterte – i hvert fall ikke i Norge.

Søndagene fremover blir det gjensyn med en rekke "Herskapelig"-programmer fra 2004.

NRK Underholdningsavdelingen
Programleder: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken
Pressekontakt: Hilde Ljøen, 23 04 72 36(95 70 57 58)
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 (mail: info@nrk.no)