Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 9. juni 2003 kl 19.55 Kulturell uorden: Hvor annerledes er de andre?

Med suksess i Vesten

I Senegals hovedstad, Dakar, møter Jostein Gripsrud blant annet rap-bandet Daara-J og bildekunstneren Kan-Si (Foto: Marianne Rønning)
I Senegals hovedstad, Dakar, møter Jostein Gripsrud blant annet rap-bandet Daara-J og bildekunstneren Kan-Si (Foto: Marianne Rønning)
Kunst er en vestlig oppfinnelse, men det er også plass til ikke-vestlige kunstnere og kunstuttrykk. Er det "vestliggjorte" kunstnere og kunstverk det er snakk om? Vi møter blant annet kunstnere fra Asia og Afrika som har hatt stor suksess i Vesten.

Den iranske bildekunstneren Shirin Neshat og den første svarte, afrikanske forfatteren som fikk Nobelprisen i litteratur, Wole Soyinka, bor og arbeider i USA. Soyinka er professor ved universitetet i Las Vegas, og trives der. – Takk og lov for forskjellene, sier Soyinka.

Populærkunsten og popmusikken, her eksemplifisert med Rolling Stones og Jimi Hendrix, gjorde verden tilgjengelig for alle. Den kulturelle imperialismen og "Voice of America" skylte over kontinentene. På den andre siden av Atlanteren forteller en rapgruppe og en bildekunstner i Senegal om hvordan det er å definere en egen stemme i en kulturelt globalisert verden.

Om serien
- En roadmovie for folk som kanskje er mer interessert i kunst enn de er klar over, kaller professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen, Jostein Gripsrud, serien som han er programleder for.

Hva er egentlig kunst, og hva har den med samfunnet å gjøre? I seks programmer følger vi Gripsrud på jakt etter svar på slike spørsmål. Akkompagnert av finsk rock’n roll reiser han til steder som Voss, Venezia, London, Paris, Dakar, New York og Las Vegas for å treffe forskere og kunstnere som kan belyse emnet.

Bakgrunnen for serien er forskningsprosjektet "Kulturell uorden", som Jostein Gripsrud ledet i 1998-2001. Det tok utgangspunkt i at kunst tradisjonelt er blitt definert som en motsetning til pop-kultur, hverdagslig samfunnsliv og ikke-vestlige kulturer. Men store samfunnsendringer som utdanningseksplosjon, medierevolusjon og globalisering har endret oppfantingen av hva kunst er.

Serien er tidligere sendt på NRK2.

Kulturdokumentar-serie produsert av Universitetet i Bergen i samarbeid med NRK Hordaland
Programleder/ansvarlig Jostein Gripsrud
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83