Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 31. desember 2004 kl 20.55 Garp og verda hans

Irvings skrudde verden

Garp (Robin Williams) gifter seg med ungdomskjæresten Helen (Mary Beth Hurt). (Foto: Warner Bros.)
Garp (Robin Williams) gifter seg med ungdomskjæresten Helen (Mary Beth Hurt). (Foto: Warner Bros.)
Filmatiseringen av John Irvings roman "Garps bok"er Glenn Close sin debut på lerretet. Her spiller hun den ugifte og uortodokse feministen og sykepleieren Jenny Fields som etter et uvanlig møte med en av sine krigsskadede pasienter bærer frem sønnen Garp.

Jenny forsøker på sin egen måte å lære sønnen om livet, som da hun ordner en natt med en prostituert for ham. Mens moren gir ut sitt feministiske manifest, og tar seg av en gruppe kvinner som har skjært av sine egne tunger i sympati med en ung jente som fikk sin tunge kuttet av av en voldtektsmann, gifter Garp seg med ungdomskjæresten Helen.

Garp får etter hvert suksess som forfatter, men har langt i fra klart å løsrive seg fra moren. Ingen av ektefellene er trofaste mot hverandre, og etter hvert får Helens affære med en av sine studenter store konsekvenser.

John Irving er kjent for sitt merkelige persongalleri, den svarte humoren og de burleske historiene. Da "Garps bok" ble utgitt i 1979, ble den trykket i forsiktige 2 500 eksemplarer. Boken ble en bestselger, og er til nå oversatt til 32 språk.

Amerikansk spillefilm fra 1982
Originaltittel: "The World According to Garp"
Regi: George Roy Hill
I rollene: Robin Williams, Mary Beth Hurt, Glenn Close, John Lithgow, Hume Cronyn, Jessica Tandy
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96