Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 22. mars 2010 kl 22.30 Hjernevask

Voldsforskning

Er voldelig adferd medfødt eller opplært? spør Harald Eia i fjerde program av serien Hjernevask. (Foto: Ole Kaland/NRK)
Er voldelig adferd medfødt eller opplært? spør Harald Eia i fjerde program av serien Hjernevask. (Foto: Ole Kaland/NRK)
I kveld skal voldelig adferd under lupen i Harald Eias "Hjernevask". Er noen grupper i samfunnet mer voldelige enn andre? Og kan dette knyttes opp til kjønn og kultur eller har det et genetisk utgangspunkt?

En rapport fra Kriminalitetsforebyggende råd slår fast at "mer enn dobbelt så mange innvandrergutter, sammenliknet med norske, har vært i slåsskamp med våpen". Er folk fra noen kulturer mer hissige og voldelige enn andre?

Mannsvold
Det viser seg at norske menn også er voldelige – siden år 2000 er over 90 norske kvinner drept av sine menn. Men hvorfor er menn mer voldelige enn kvinner? Er de født sånn eller opplært til det?

I dette programmet medvirker Hedda Giertsen, Richard Nisbett, Ragnhild Bjørnebekk, Inger Lise Lien, Erling Sandmo, David Buss og Steven Pinker.

Om serien
Komikeren Harald Eia børster støv av sosiologiutdannelsen og relanserer seg selv som seriøs forskningsjournalist. Det er tid for hjernevask.

Er vi født sånn eller blitt sånn? Hvorfor oppfører vi oss som vi gjør? I syv programmer tar Harald Eia opp populærvitenskapelige spørsmål om arv og miljø. Er det genetikk eller oppdragelse som gjør at vi blir som vi blir?

Harald Eia er mest kjent for å lage tull på tv, men har alltid hatt en forskerspire i seg. I programserien "Hjernevask" gjenopptar Eia forskerdrømmen, og er ikke redd for å stille de kontroversielle spørsmålene. Han lar de fremste ekspertene på ulike områder brake sammen om blant annet seksualitet, rase, vold og likestilling. De lærde strides, men er de forskjellige forskningsmiljøene preget av forutinntatte holdninger?


Egenprodusert populærvitenskapsprogram i syv deler om biologi og samfunn
Ved Ole-Martin Ihle og Harald Eia
Prosjektleder: Eirik Ingstad Sandberg, Charlo Halvorsen
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen , tlf 91164716
TV-seere bes kontakte Publikumssevice, tlf 815 65 900