Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 18. november 2005 kl 21.00 Verdens største havseilas: Volvo Ocean Race

Bøljan blå

Kjetil Grinderud kommenterer verdens råeste seilas, Volvo Ocean Race. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Kjetil Grinderud kommenterer verdens råeste seilas, Volvo Ocean Race. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Det er ikke snakk om å leve dovent dormende og duppende i smult farvann. I Volvo Ocean Race skal topptrente eliteseilere kappseile jorda rundt, i verdens tøffeste båtrace. NRK følger de seks etappene gjennom 32 sendinger.

Volvo Ocean Race er rett og slett verdens råeste havseilas. Det er et ekstremt møte med naturkrefter. Starten går i Vigo i Spania og ender i Gøteborg i Sverige. Da har det gått vinter og vår og over 32 700 miles.

Båtene er 70 fot, og her skal ti mennesker leve tett på hverandre under hele seilaset. Det er en voldsom utfordring fysisk, men kanskje enda hardere psykisk.

Norske håp
I år har vi ingen norsk båt med, men Norge er likevel godt representert. Knut Frostad er rormann på den brasilianske båten, og Christian Løken har vært med på alle forberedelsene på den svenske båten Ericsson. Løken skal være bakkemannskap under hele seilaset. Dessuten er det flere nordmenn som jobber i de forskjellige teamene med ulike oppgaver. Med unntak av australske Adrienne Calahan, navigatør på Brasil 1, er det bare menn med i konkurransen.

Syv båter
Kommentator Espen Grinderud gleder seg: - Det er sju spennende båter som starter. Svenske Ericsson er godt innkjørt, og vi er spent på Brasil 1, ettersom Frostad skal være om bord. Må også nevne Pirates of the Carribean - en Disney-båt som må betegnes som drømmebåten i dette racet. De har samlet det absolutt ypperste av seilere, med Paul Cayard som skipper. Han har vunnet før, og han sier han har et eneste mål for dette racet: "Å vinne igjen".

Askeladd
- Min båterfaring stopper med Askeladd 14 fot, men jeg er forferdelig nysgjerrig på hvordan mennesker takler slike ekstreme utfordringer. Espen Guttormsen, sportssjef i Seilforbundet, har deltatt selv i tidligere verden rundt-seilas og skal være med å kommentere. Dette blir utrolig spennende, avslutter Kjetil Grinderud.

NRK Sport
Kommentator: Kjetil Grinderud , 23 04 73 17 (41 22 34 51)
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 77 51 (92 01 55 79),
Sportssjef: Øyvind Lund , 23 04 95 57 (99 53 51 50),