Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 30. oktober 2006 kl 23.10 Store studio

Jubilerer og provoserer

Anne Lindmo og Per Sundnes er programledere i Store Studio. (Foto: Fredrik Arff)
Anne Lindmo og Per Sundnes er programledere i Store Studio. (Foto: Fredrik Arff)
Selv vaktbikkjer liker jubileer. Bellona fyller 20 år og feirer med en tegneserie-antologi. Tegneserier er nok for mainstream for Damien Hirst, blant de største av våre samtidskunstnere. Store studio har møtt den eksentriske engelskmannen.

Bellona har siden starten 16. juni 1986 etablert seg som en av de mest seriøse og mest pågående miljøorganisasjonene i Norge. De har en unik evne til å få oppmerksomhet om sine saker, og selv næringslivet har omfavnet organisasjonen. Bellona har kontorer i Norge, St. Petersburg, Murmansk, Brussel og Washington.

20-årsjubileet feires med utgivelsen av en tegneserie-antologi. Den heter betegnende nok "Utslipp", og over 180 sider presenterer tegnere som Steffen Kverneland, Lise Myhre, Christopher Nielsen og Frode Øverli sine streker.

Bellona-leder Frederic Hauge er gjest hos Anne Lindmo, og han snakker både om jubileet, Nikitin-saken, diverse giftstoffer og om hvordan vi sammen kan arbeide for en renere fremtid.

YBA
Damien Hirst er nok den fremste blant de såkalte "YBA"'ene – Young British Artists. Hirst er ikke helt som brødrene Sand, for å si det forsiktig. Med Hirst sine verker som utgangspunkt, dreier aldri debattene seg om malte hender eller om det er plagiat eller ei.

Ingen har gjort som Hirst før, enkelt og greit. Så er det vel heller ikke så mange som stopper ut en hai, legger den i et bad av formdehyd og kaller verket for "The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living"? Verket ble forøvrig solgt - til en børshai - for 12 millioner dollar i 2004, og det var dermed tidenes nest dyreste kunstverk omsatt av en levende kunstner. Hirst har gått fra å være en provokatør til å bli en av samtidens mest anerkjente kunstnere. Store studio fikk en prat med ham.

Krøyt, Dadafon og alene
Kristin Asbjørnsen har tidligere gjort seg mest kjent i gruppene Dadafon og Krøyt. I disse dager lanserer hun sitt første soloalbum, kalt "Wayfaring Stranger – a spiritual songbook". Platen, som er tydelig inspirert av afro-amerikanske folketoner, har fått gode anmeldelser. Kristin Asbjørnsen synger live i Store studio.

Om programmet
Store studio er NRKs populærkulturelle mandagstalkshow. Anne Lindmo er fremdeles programleder, mens popreporter Per Sundnes fortsetter å frese rundt på jakt etter gamle og nye venner i popuniverset. Sammen gleder de seg til nok en sesong med mandagsfester i Store studio. Anne Lindmo lover å fortsette suksessformelen:

- Vi ser frem til spennende møter med gjester fra musikk, film, teater, litteratur, design og meningsproduksjon, vi skal drøfte nye tendenser og impulser og fyre opp en og annen debatt. Som alltid runder vi av kvelden med et aktuelt band som spiller levende musikk.

Egenproduksjon fra NRK Underholdning (2006)
Programledere: Anne Lindmo og Per Sundnes
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup 23 04 77 51 (92 01 55 79),
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no